FDA heeft kunstmatig pancreas-systeem goedgekeurd

De Amerikaanse Food and Drug Administration heeft een kunstmatig pancreas-systeem goedgekeurd – gebaseerd op technologie van het University of Virginia Center for Diabetes Technology – dat automatisch de bloedglucosespiegels voor Type 1-diabetespatiënten bewaakt en reguleert.

“We zijn verheugd dat ons tien jaar durende onderzoek, dat onlangs resulteerde in een grootschalige klinische proef gepubliceerd in het New England Journal of Medicine, met succes is vertaald naar de klinische praktijk,” zei Boris Kovatchev, directeur van het UVA-centrum. “Dit is een interoperabel geautomatiseerd glucosecontrolesysteem van de nieuwe generatie, dat een naadloze integratie van een continue glucosesensor, insulinepomp en een slim controle-algoritme mogelijk maakt.”

Het kunstmatige pancreas-systeem, Control-IQ genaamd en vervaardigd door Tandem Diabetes Care, volgt bloedglucosespiegels met een continue glucosemonitor en levert automatisch het hormoon insuline als dat nodig is. Het systeem bevrijdt mensen van het testen van hun bloedsuikerspiegel meerdere keren per dag door vingerzetting, en van levering van insuline door meerdere dagelijkse injecties.

Verder lezen