Favine-eiwit blijkt mogelijk te beschermen tegen vaatziekten

Onderzoekers van de Universiteit van Osaka hebben aangetoond dat een eiwit genaamd Favine kan beschermen tegen atherosclerose en trombose in een muismodel

Osaka, Japan – Atherosclerose, de verstopping van de slagaders met vette plaques, is wereldwijd een belangrijke doodsoorzaak. Menselijke atherosclerose gaat vaak gepaard met verkalking (of een ophoping van calcium) in de slagaders en trombose, waarbij een bloedstolsel (of “trombus”) het bloedvat blokkeert. Studies naar atherosclerose werden gehinderd door het ontbreken van een muismodel voor deze twee processen, maar dit is niet langer het geval, dankzij een onderzoeksteam van de Universiteit van Osaka dat een dergelijk model heeft ontwikkeld.

Het team heeft aangetoond dat het ontbreken van een eiwit dat bekend staat als Favine bij muizen het proces van atherosclerose versnelt en ook leidt tot spontane verkalking en trombusvorming. Favine werd oorspronkelijk door hetzelfde team geïdentificeerd als een eiwit dat in hoge niveaus tot expressie wordt gebracht in menselijke slagaders, en daarom vroeg het team zich af of het een rol speelde bij atherosclerose.

Het meest gebruikte model van atherosclerose is een muis die het eiwit “apolipoproteïne E” of ApoE mist. Met behulp van muizen zonder ApoE die ze ontwikkelden om ook Favine te missen, observeerde het team de vorming van geavanceerde mensachtige atherosclerotische laesies in de bloedvaten van de muizen, waaronder verkalking en trombose.

Ze observeerden ook verminderde niveaus van moleculen die betrokken zijn bij een signaalroute die bekend staat als de “MEF2C-KLF2-route”. Het molecuul genaamd MEF2C staat erom bekend beschermend te zijn tegen atherosclerose. Alles bij elkaar genomen vertoonden de muizen die zowel ApoE als Favine misten genexpressieveranderingen die konden leiden tot spontane trombusvorming. “Niet alleen dat, maar een correlatieanalyse van de genexpressie in deze dubbele knock-outmuizen en onstabiele plaques van mensen toonde een positieve correlatie”, legt eerste auteur Sachiko Kobayashi uit. “Dit betekent dat deze muizen een nauwkeurig model zijn voor menselijke atherosclerose.”

De identificatie van de associatie tussen verminderde Favine-niveaus, tekortkomingen van de stroomafwaartse signaalroutes en verkalking en trombusvorming onthult een nieuwe weg voor de behandeling van atherosclerose. “De verergering van de ontwikkeling van mensachtige atherosclerotische laesies in ApoE- en Favine-muizen met dubbele knock-out impliceert dat Favine en de MEF2C-KLF2-route betrokken zijn bij de ontwikkeling van onstabiele atherosclerotische plaques bij mensen”, legt senior auteur Iichiro Shimomura uit. “Dit geeft ook aan dat therapieën die zich op deze route richten, mogelijk effectief zijn tegen atherosclerose.”

Naast het genereren van een muismodel dat van onschatbare waarde zal zijn voor toekomstig onderzoek, heeft dit belangrijke werk ook een nieuw potentieel therapeutisch doelwit geïdentificeerd voor de behandeling van atherosclerose.