Emotionele eters moedigen vaak partners aan om te veel te eten

Volgens nieuw onderzoek aan de Universiteit van Surrey zijn diëters en emotionele eters vaak mensen die hun partners aanmoedigen om te veel te eten. De nieuwe studie richt zich op de eetgewoonten van 76 koppels en ontdekte dat personen die een dieet volgen of voedsel gebruiken om hun emoties te beheersen – zoals eten omdat ze dwars zijn – meer gemotiveerd waren om ‘voedergedrag’ binnen relaties te vertonen.

Professor Jane Ogden, co-auteur van de studie van de Universiteit van Surrey, zei: “Mensen voeden vaak anderen, zelfs als ze geen honger hebben om redenen zoals liefde, het vermijden van afval of als een teken van status – maar deze nieuwe studie heeft tot doel te begrijpen hoe dit gedrag functioneert binnen een relatie.

“Het is fascinerend dat we ontdekten dat mensen die voedsel gebruiken als een hulpmiddel om hun eigen emotioneel welzijn te bevorderen, hun partners ook aanmoedigen om te veel te eten. Dit is natuurlijk zorgwekkend omdat dit gedrag ertoe kan leiden dat mensen zwaarlijvig worden en andere langdurige gezondheidsproblemen krijgen.”

De gegevens zijn afkomstig van een nieuwe Feeder vragenlijst die is ontwikkeld door het team uit Surrey, waarbij de resultaten overeenkomen met bestaande literatuur over eetgedrag.

De studie suggereert ook dat, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, relaties vaak twee eters hebben, vooral als beide mensen het eens zijn over bepaalde zaken, zoals eten om verspilling te voorkomen, iemand hun genegenheid tonen of gewoon het eten op hun eigen bord zetten.

Professor Ogden vervolgt: “Dit onderzoek bevestigt dat sociale druk binnen een relatie een sleutelrol speelt bij onze voedselinname. De volgende stap voor ons onderzoek is om erachter te komen of deze voederprocessen hetzelfde zijn binnen andere sociale groepen, zoals vriendschappen, families en homoseksuële verhoudingen”

Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Appetite.

Vertaling Andre Teirlinck