Een vezelrijk dieet kan de schadelijke gezondheidseffecten toxines tegengaan

Onderzoek van het Superfund Research Center van de Universiteit van Kentucky (UK-SRC) toont aan dat een vezelrijk dieet mogelijk de nadelige effecten die milieutoxines hebben op de cardiovasculaire gezondheid, kan omkeren.

De bevindingen maken deel uit van UK-SRC’s “Project # 1″, dat onderzoekt hoe voedingsstoffen de toxiciteit veroorzaakt door polychloorbifenylen (PCB’s) in vaatweefsels, kunnen beïnvloeden.

PCB’s zijn door de mens gemaakte chemicaliën die in industriële en commerciële toepassingen worden gebruikt en in verband gebracht worden met een aantal nadelige gezondheidseffecten bij mensen en dieren. Hoewel ze meer dan 40 jaar geleden werden verboden, komen PCB’s nog steeds in het milieu door slecht onderhouden locaties voor gevaarlijk afval.

Voorafgaand UK-SRC-onderzoek in het laboratorium van Bernhard Hennig, professor in het U’s Department of Animal & Food Sciences, vond een verband tussen PCB’s en hart- en vaatziekten. Pan Deng, postdoctoraal onderzoeker van het laboratorium van Hennig, zette dit onderzoek voort met een studie die vond dat voedingsstoffen, waaronder vezels, de PCB-toxiciteit in meerdere organen verminderde in de darmflora, de lever en het vaatstelsel.

“Met diermodellen ontdekten we dat het eten van een vezelrijk dieet hart- en vaatziekten kan voorkomen veroorzaakt door verontreinigende stoffen,” zei Deng. “Deze bevinding kan leiden tot voedings- en therapeutische interventies bij mensen die blootgesteld zijn aan PCB’s. ”

Het studieveld van Deng wordt metabolomics genoemd en het onderzoekt hoe metabolieten in een cel, weefsel of biofluid van een organisme reageren op externe stressoren – in dit geval de giftige blootstelling van PCB’s. Deng controleert niveaus van voedingsstoffen en verontreinigende stoffen in de cellen door vloeistof en gaschromatografie testen. Het proces wordt metabole profilering genoemd.

“Metabole profilering gaf ons de mogelijkheid om te ontdekken hoe

verontreinigende stoffen bijdragen aan menselijke ziekten. Het belangrijkste is dat deze technologie kan worden toegepast op biologische monsters verkregen van mensen,”‘ zei Deng.

De bevindingen kunnen gunstig zijn voor degenen die getroffen zijn door of wonen in de nabijheid van giftige Superfund-chemicaliën, waaronder PCB’s.

Vertaling persbericht Andre Teirlinck