Een hoog LDL-cholesterol is gunstig

Zoals ik je in één van mijn nieuwsbrieven uit 2016 vertelde, hebben we 19 onderzoeken geïdentificeerd, waarin de auteurs jarenlang meer dan 68.000 ouderen volgden nadat ze hun ‘slechte’ LDL-cholesterol hadden gemeten. In de meeste van hen leefden degenen met het hoogste LDL-cholesterol het langst; geen van de onderzoeken vond het tegenovergestelde. Sindsdien zijn er nog 19 studies gepubliceerd met vergelijkbare resultaten, die we hebben gedocumenteerd in een recent artikel. Uit verschillende onderzoeken bleek zelfs dat degenen met het laagste LDL-cholesterol de hoogste mortaliteit hadden. Slechts twee van de onderzoeken vonden een hogere mortaliteit onder degenen met het hoogste LDL-cholesterol. Beiden waren onder hen jonge en middelbare leeftijd, en zoals we hebben opgemerkt, zijn jonge en middelbare leeftijd meer gestrest dan ouderen en stress kan het cholesterol aanzienlijk verhogen, maar kan op een andere manier hartaandoeningen veroorzaken.

In de grootste van deze twee onderzoeken, waaraan meer dan vijf miljoen mensen deelnamen, omvatte het aantal dat stierf onder degenen met een hoog LDL-C minder dan 0,1 procent van de deelnemer. Hoogstwaarschijnlijk hebben sommigen van hen een hoog cholesterolgehalte geërfd (familiaire hypercholesterolemie).

Maar bewijst familiaire hypercholesterolemie niet dat een hoog cholesterol slecht is? Vraag het aan een professor of dokter en hij of zij zal u vertellen dat de meeste mensen met deze afwijking vroegtijdig kunnen overlijden aan een hartaanval als we hun cholesterol niet verlagen. Maar het is niet waar.

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat mensen met familiaire hypercholesterolemie gemiddeld net zo lang leven als andere mensen. Slechts weinigen sterven vroeg en de oorzaak is dat ze niet alleen een hoog cholesterolgehalte hebben geërfd, maar ook een hoog niveau van verschillende stollingsfactoren. Veel observaties ondersteunen deze verklaring. Zo is het cholesterol van degenen die vroeg sterven niet hoger dan dat van degenen die net zo lang leven als andere mensen, en in de achttiende eeuw, waar infectieziekten de meest voorkomende doodsoorzaak waren, leefden degenen met familiaire hypercholesterolemie langer dan andere mensen, waarschijnlijk omdat LDL-cholesterol een belangrijke deelnemer is in ons immuunsysteem. Je kunt daar meer over lezen in een paper die we twee jaar geleden publiceerden.

Onlangs is een Deense studie over de algemene bevolking in Kopenhagen gepubliceerd. De conclusie van de auteurs was dat hoge niveaus van LDL-cholesterol geassocieerd waren met een verhoogd risico op sterfte door alle oorzaken. Ze beweerden ook dat “geen eerdere studie de concentratie van LDL-C heeft onderzocht die is geassocieerd met het laagste risico op sterfte door alle oorzaken in een algemene populatiecohort.” Maar in 11 van de 19 populatieonderzoeken die in ons hierboven genoemde onderzoek zijn opgenomen, werd de hoogste mortaliteit gevonden bij degenen met het laagste LDL-cholesterol; geen van de onderzoeken vond het tegenovergestelde.

Een relevante vraag is: hoe komt het dat de auteurs meer dan 35 onderzoeken hebben genegeerd met het tegenovergestelde resultaat? Worden ze betaald door de farmaceutische industrie?

Nee nee. In hun paper kun je lezen dat de auteurs “geen financiële relaties hebben met organisaties die mogelijk belang hebben bij het ingediende werk in de afgelopen drie jaar. ° Echter, in de sectie belangenconflicten in een paper dat dit jaar in European Heart is gepubliceerd Journal kunt u het volgende lezen over professor Børge G. Nordestgaard, de corresponderende auteur van het Deense artikel: “BGN rapporteert adviesbureaus en honoraria voor lezingen van AstraZeneca, Sanofi, Regeneron, Amgen, Akcea, Kowa, Novartis, Novo Nordisk ”.

In de inleiding van het artikel kunt u ook lezen dat “lipoproteïne-cholesterol met lage dichtheid (LDL-C) een gevestigde causale risicofactor is voor de ontwikkeling van atherosclerose en hart- en vaatziekten.” Het is duidelijk dat de auteurs ons artikel niet hebben gelezen, waarin we hebben gedocumenteerd dat de cholesterolhypothese niet kan voldoen aan een van de Bradford Hill-criteria voor causaliteit.

Vrolijk kerstfeest!

Uffe Ravnskov, MD, PhD, independent investigator Spokesman of THINCS,

The International Network of Cholesterol Skeptics

Magle Stora Kyrkogata 9, 22350 Lund, Sweden

tel  0046-702580416

email: uravnskov@gmail.com

www.ravnskov.nu