Een dieet met weinig vet en veel eiwitten kan mannelijke vruchtbaarheid bevorderen

Het onderzoek, door Dr. Karma Pearce van de Universiteit van Zuid-Australië in samenwerking met vruchtbaarheidsspecialist Prof Kelton Tremellen, Repromed en Flinders University, presenteert een direct verband tussen voeding en testosteron – waaruit blijkt dat wat mannen eten hun fundamentele mannelijke geslachtshormoon kan beïnvloeden.

De studie is de eerste om te identificeren dat een dieet met veel vet – inclusief gezonde mono-verzadigde vetten zoals olijfolie – de testosteronproductie in slechts vijf uur negatief beïnvloedt, maar één aangevuld met eiwitten, en in mindere mate mate wei-eiwit, kan serum testosteron positief beïnvloeden.

Wereldwijd treft onvruchtbaarheid 15 procent van de paren, waarbij de WHO schat dat tot 25 procent van de paren in ontwikkelingslanden getroffen wordt. Hoewel de oorzaken veel en gevarieerd zijn, wordt 20-30 procent van de problemen toegeschreven aan mannelijke factoren alleen.

Hoofdonderzoeker, Dr. Karma Pearce, zegt dat de voorlopige bevindingen controversiële inzichten geven over de kortere termijn van vijf uur over het verband tussen testosteron en ‘gezond’ enkelvoudig onverzadigd vet, dat in de volksmond wordt beschouwd als een onderdeel van een gezond dieet, inclusief het mediterrane dieet.

“Er is een aanname dat ‘goede’ en ‘slechte’ vetten presteren zoals ze worden beschreven – maar wat verrassend is, is dat het helemaal niet het soort vet was dat ertoe deed, als een gelijke hoeveelheid goede en slechte vetten aanzienlijk de testosteronproductie onderdrukt, “zegt Dr Pearce.

Hoewel de onderzoekers erkennen dat ze individuele voedingsstoffen hebben getest en de effecten kunnen verschillen in de context van voedingspatronen voor hele voedingsmiddelen, hebben hun eerdere werk aangetoond dat ‘westerse diëten’, getypeerd door fastfood-voedingspatroon, een afname van 25 procent in serum testosteron veroorzaakten een uur na het eten, met niveaus die nog tot vier uur onder de basiswaarde voor vasten blijven.

“In deze studie ontdekten we ook dat het consumeren van albumine – het eiwit in eiwitten – de testosteronspiegel verhoogde, en dit met een factor vier ten opzichte van het vasten, terwijl albumine, in combinatie met het slechte verzadigde vet, het effect van de slechte vetten enigszins verbeterde testosteronniveaus, waardoor een andere op dieet gebaseerde beïnvloeder van testosteron niveaus ontstaat. ”

De studie testte acht dieetprotocollen (maaltijden bestaande uit meervoudig onverzadigd vet; enkelvoudig onverzadigd vet; geraffineerde koolhydraten (sinaasappelsap); wei; eiwit; en gemengde maaltijden van meervoudig onverzadigd vet en geraffineerde koolhydraten; meervoudig onverzadigd vet en eiwit; geraffineerde koolhydraten (sinaasappelsap) en eiwit) met vier bloedtesten / hormoonanalyses vóór het eten en daarna elk uur gedurende vijf uur.

Dr. Pearce zegt dat de studie een stap is in een reeks werkzaamheden die nodig zijn om de vruchtbaarheid te ondersteunen en te verbeteren.

Hoewel de studie alleen de impact van verschillende macronutriënten in de voeding op de testosteronproductie analyseert, en niet de spermakwaliteit, geloven de onderzoekers dat de onderzoeksresultaten op zijn minst suggereren dat voeding een negatieve invloed kan hebben op de productie en vruchtbaarheid van de sperma. De bevindingen zijn zeer veelbelovend voor koppels die een gezin proberen te stichten.

“Het is belangrijk op te merken dat het nog in de vroege dagen is en dat er meer onderzoek moet worden gedaan, vooral naar het effect van deze voedingsstoffen in de context van voedingspatronen voor hele voedingsmiddelen op de langere termijn,” zegt Dr. Pearce. “Tijdens de kerstperiode, voor onvruchtbare mannen en mannen met lagere dan normale testosteronniveaus, kan het verlagen van het totale vetgehalte en mogelijk het verhogen van wei of het toevoegen van eiwitten op de kortere termijn leiden tot verbeteringen in testosteronniveaus.”

De volgende stap in hun onderzoek is het evalueren van het effect op de langere termijn van deze voedingsstoffen op testosteronniveaus in de context van voedingspatronen voor hele voedingsmiddelen.

Het effect van macronutriënten op reproductieve hormonen bij mannen met overgewicht en obesitas: een pilotstudie is gepubliceerd in het tijdschrift Nutrients.

Bron: Persbericht University of South Australia