Een appel per dag tegen vervelende menopauze symptomen

Van een gezond dieet dat rijk is aan groenten en fruit is bekend het menselijk lichaam op zoveel manieren ten goede komen. Nu blijkt uit een nieuwe studie dat het mogelijk ook een rol speelt verschillende symptomen van de menopauze verminderen. De studieresultaten worden vandaag online gepubliceerd in de menopauze, de tijdschrift van The North American Menopause Society (NAMS).

Hoewel hormoontherapie voor veel vrouwen een aanvaardbare methode is gebleken voor de behandeling van symptomen van menopauze, is de zoektocht naar niet-farmacologische behandelingsopties aan de gang, vooral voor vrouwen met bepaalde risicofactoren en degenen die geen kandidaat zijn voor hormoontherapie.

Specifiek is er een focus geweest op het identificeren van aanpasbare levensstijlfactoren die kunnen voorkomen of verlichten menopauze symptomen. Eerdere studies hebben gesuggereerd dat voedingsfactoren een cruciale rol kunnen spelen bij de productie van oestrogeen,
metabolisme en bijgevolg symptomen van de menopauze. In het bijzonder de consumptie van fruit of een Mediterrane stijl dieet, gekenmerkt door een hoog gehalte aan groenten, fruit, granen en noten, was gekoppeld aan minder menopauze symptomen en klachten.

Deze nieuwe studie gaat nog een stap verder in het kijken naar specifieke groenten en fruit en hun effecten op verschillende symptomen van de menopauze. Onderzoekers concludeerden dat, hoewel sommige subgroepen groenten en fruit een omgekeerde associatie hadden met symptomen van de menopauze leek een hogere inname van andere subgroepen geassocieerd te zijn met meer urogenitale problemen.

Citrusvruchten, bijvoorbeeld, werden genoemd als een nadelig effect op urogenitale scores vergeleken met andere soorten fruit, net als groene blad- of donkergele groenten vergeleken met andere groenten.

“Deze kleine cross-sectionele studie biedt enig voorlopig bewijs met betrekking tot de invloed van fruit en plantaardige inname van symptomen van de menopauze. Er is voldoende bewijs dat een gezond voedingspatroon rijk aan fruit en groenten hebben op talloze manieren een gunstig effect op de gezondheid, maar er is ook extra onderzoek nodig bepalen of verschillende symptomen van de menopauze kunnen worden beïnvloed door voedingskeuzes, ”zegt Dr. Stephanie Faubion, medisch directeur van NAMS.

Ga voor meer informatie over de menopauze en gezond ouder worden naar www.menopause.org