Dubbel risico op dementie na besmetting met herpesvirus

Mensen die op een bepaald moment in hun leven het herpesvirus hebben gehad, hebben twee keer zoveel kans om dementie te ontwikkelen vergeleken met mensen die nooit besmet zijn geweest. Een nieuwe studie van de Universiteit van Uppsala bevestigt eerder onderzoek naar de vraag of herpes een mogelijke risicofactor voor dementie kan zijn.

De onderzoekers bestudeerden 1.000 70-jarigen uit Uppsala gedurende een periode van 15 jaar. Uit het onderzoek, nu gepubliceerd in het Journal of Alzheimer’s Disease, bleek dat mensen die op een bepaald moment in hun leven besmet waren met het herpes simplex-virus twee keer zoveel kans hadden om dementie te ontwikkelen, vergeleken met degenen die nooit besmet waren geweest. Het herpes simplex-virus komt veel voor en tot 80 procent van de Zweedse volwassenen kan besmet zijn. De infectie duurt levenslang, maar de symptomen kunnen in verschillende perioden van het leven komen en gaan. Veel mensen krijgen nooit symptomen die verband houden met hun infectie.

“Het bijzondere aan dit specifieke onderzoek is dat de deelnemers ongeveer even oud zijn, wat de resultaten nog betrouwbaarder maakt, omdat leeftijdsverschillen, die anders verband houden met de ontwikkeling van dementie, de resultaten niet kunnen verwarren”, legt Erika Vestin, een medisch specialist, uit. student aan de Universiteit van Uppsala.

Wereldwijd lijden 55 miljoen mensen aan dementie. Gevorderde leeftijd en dragerschap van het apolipoproteïne ε4-risicogen zijn al bekende risicofactoren. Er is eerder onderzoek gedaan naar de vraag of het herpes simplex-virus ook een mogelijke risicofactor voor dementie zou kunnen zijn; iets wat nu in dit onderzoek wordt bevestigd.

“Het is opwindend dat de resultaten eerdere onderzoeken bevestigen. Er komen steeds meer bewijzen uit onderzoeken die, net als onze bevindingen, wijzen op het herpes simplex-virus als een risicofactor voor dementie”, vervolgt Vestin.

Belangrijke conclusies uit het onderzoek zijn onder meer de noodzaak om verder te onderzoeken of reeds bekende medicijnen tegen het herpes simplex-virus het risico op dementie kunnen verminderen en de mogelijkheid om nieuwe vaccins te ontwikkelen.

“De resultaten kunnen het onderzoek naar dementie verder stimuleren in de richting van de behandeling van de ziekte in een vroeg stadium met behulp van gewone anti-herpesvirusmedicijnen, of van het voorkomen van de ziekte voordat deze zich voordoet”, voegt Vestin toe.