Egelhuizen in gebruik, help de egels onder dak!

Het gaat slecht met de egel in Nederland. De afgelopen decennia is 80 procent van de egelpopulatie uitgestorven. Om het beschermde zoogdier te helpen heeft Jenny Kleve van de Egelbescherming Nederland het boek Egelhuizen in gebruik geschreven.

De belangrijkste oorzaak van de sterfte onder egels, is het verdwijnen van zijn leefgebied en daarmee hun voedselaanbod. Waar mensen wonen is voedsel en daarom trekken de egels steeds vaker de bewoonde wijken in. Door de ontgroening en verstening van de tuinen zijn daar echter onvoldoende natuurlijke nestmogelijkheden te vinden. Een goed slaaphuis is een eerste vereiste om het dier te helpen. Naast een slaapplaats is dat een plek waar egels hun winterslaap houden en hun jongen in grootbrengen.

Hiervoor moet een egelhuis groot en ruim genoeg zijn: egels kunnen tot tien jongen krijgen die in zes weken uitgroeien tot egels van rond de 200 gram. Voor een winterslaap van 4-5 maanden is een optimale lucht-en vochtcirculatie een vereiste om de egel gezond te laten overwinteren. In het boek worden de voorwaarden waar een goed egelhuis aan moet voldoen uitgelegd.

Kleve zet daarbij de gezondheid van het dier voorop. Zo krijgen de plaatsing, de inrichting en het onderhoud van een egelhuis aandacht. Een bouwhandleiding met foto’s en stappenplan helpt mensen bij het zelf (laten) maken van een goed egelhuis.

ISBN: 9789083380728