Drink koffie na het ontbijt, niet ervoor

Volgens een nieuwe studie kan een sterke, zwarte koffie om je wakker te maken na een slechte nachtrust de bloedsuikerspiegel onder controle houden.

Bij onderzoek van het Centrum voor Voeding, Beweging en Metabolisme aan de Universiteit van Bath (VK) werd gekeken naar het effect van slaaponderbrekingen en ochtendkoffie op een reeks verschillende metabole markers.

Schrijven in de British Journal of Nutrition laten de wetenschappers zien dat, hoewel een nacht slecht slapen een beperkte invloed heeft op ons metabolisme, het drinken van koffie als een manier om je op te vrolijken uit een slaap een negatief effect kan hebben op de bloedglucose (suiker) controle.

Gezien het belang van het binnen een veilige marge houden van onze bloedsuikerspiegels om het risico op aandoeningen zoals diabetes en hartaandoeningen te verminderen, zeggen ze dat deze resultaten ‘verstrekkende’ gevolgen voor de gezondheid kunnen hebben, vooral gezien de wereldwijde populariteit van koffie.

Voor hun studie vroegen de fysiologen van de Universiteit van Bath 29 gezonde mannen en vrouwen om drie verschillende nachtelijke experimenten in willekeurige volgorde te ondergaan:

In een van de gevallen hadden de deelnemers een normale nachtrust en werd hen gevraagd om ‘s ochtends bij het ontwaken een suikerhoudende drank te consumeren.

Bij een andere gelegenheid ervoeren de deelnemers een verstoorde nachtrust (waarbij de onderzoekers ze elk uur vijf minuten lang wakker maakten) en kregen ze bij het ontwaken hetzelfde suikerhoudende drankje.

Op een andere ervoeren deelnemers dezelfde slaapverstoring (d.w.z.

‘s nachts gewekt), maar kregen deze keer eerst een sterke zwarte koffie 30 minuten voordat de suikerhoudende drank werd geconsumeerd.

Bij elk van deze tests werden bloedmonsters van de deelnemers genomen na de glucosedrank die qua energie-inhoud (calorieën) overeenkwam met wat normaal gesproken voor het ontbijt zou worden geconsumeerd.

 

Hun bevindingen benadrukken dat een nacht verstoorde slaap de bloedglucose- / insulinereacties van de deelnemers bij het ontbijt niet verergerde in vergelijking met een normale nachtrust. Eerder onderzoek suggereert dat het verliezen van vele uren slaap gedurende één en / of meerdere nachten negatieve metabolische effecten kan hebben, dus het is geruststellend om te vernemen dat een enkele nacht van gefragmenteerde slaap (bijvoorbeeld door slapeloosheid, geluidsoverlast of een nieuwe baby) niet hetzelfde effect hebben.

 

Echter, sterke zwarte koffie die vóór het ontbijt werd gedronken, verhoogde de bloedglucoserespons op het ontbijt aanzienlijk met ongeveer 50%.

Hoewel enquêtes op bevolkingsniveau aangeven dat koffie mogelijk verband houdt met een goede gezondheid, heeft eerder onderzoek aangetoond dat cafeïne insulineresistentie kan veroorzaken. Deze nieuwe studie onthult daarom dat de gebruikelijke remedie van koffie drinken na een slechte nachtrust het probleem van slaperigheid kan oplossen, maar een ander probleem kan veroorzaken door het vermogen van uw lichaam om de suiker in uw ontbijt te verdragen te beperken.

 

Professor James Betts, co-directeur van het Centrum voor Voeding, Beweging en Metabolisme aan de Universiteit van Bath, die toezicht hield op het werk, legt uit:

“We weten dat bijna de helft van ons ‘s ochtends wakker wordt en, voordat we iets anders gaan doen, koffie drinkt – intuïtief, hoe meer we ons moe voelen, hoe sterker de koffie. Deze studie is belangrijk en heeft verstrekkende gevolgen voor de gezondheid, zoals tot nu toe. we hebben beperkte kennis over wat dit met ons lichaam doet, in het bijzonder voor onze stofwisseling en bloedsuikerspiegel.

 

“Simpel gezegd, onze bloedsuikerspiegel is verstoord als het eerste waar ons lichaam mee in contact komt koffie is, vooral na een nacht van verstoorde slaap. We kunnen dit verbeteren door eerst te eten en later koffie te drinken als we het gevoel hebben dat we nog steeds behoefte hebben aan koffie. Dit wetende kan voor ons allemaal belangrijke gezondheidsvoordelen hebben. ”

Hoofdonderzoeker, Harry Smith van het Department for Health in Bath

toegevoegd: “Deze resultaten tonen aan dat een nacht van verstoorde slaap alleen de bloedglucose / insulinerespons van de deelnemers op de suikerhoudende drank niet verergerde in vergelijking met een normale nachtrust, wat voor velen van ons geruststellend zal zijn. Een slechte nachtrust met een sterke koffie had wel een negatief effect op de glucosestofwisseling met circa 50%.

“Als zodanig moeten mensen proberen om de mogelijke stimulerende voordelen van cafeïnehoudende koffie in de ochtend in evenwicht te brengen met de mogelijkheid van hogere bloedglucosespiegels, en het kan beter zijn om koffie te drinken na het ontbijt dan ervoor.

“Er is nog veel meer dat we moeten leren over de effecten van slaap op ons metabolisme, zoals hoeveel slaapverstoring nodig is om ons metabolisme te verstoren en wat enkele van de langetermijngevolgen hiervan zijn, en ook hoe lichaamsbeweging, kan bijvoorbeeld helpen om een ​​deel hiervan tegen te gaan. ”

Vertaling Pieter Tai