Dieet rijk aan plantaardig voedsel kan risico op beroerte met 10% verminderen

Het eten van een gezond, plantaardig dieet met voedingsmiddelen zoals groenten, volle granen en bonen, en een afnemende inname van minder gezond voedsel zoals geraffineerde granen of toegevoegde suikers kan het risico op een beroerte met wel 10% verminderen, aldus een studie gepubliceerd in het online nummer van Neurology® van 10 maart 2021, het medische tijdschrift van de American Academy of Neurology. De studie wees uit dat een dieet met veel plantaardig voedsel van hoge kwaliteit het risico op een ischemische beroerte kan verminderen.

Een ischemische beroerte wordt geassocieerd met een blokkering van de bloedstroom naar de hersenen en is het meest voorkomende type beroerte. De studie vond geen verband tussen het dieet en een hemorragische beroerte, die optreedt wanneer een slagader in de hersenen bloed lekt of scheurt.

“Veel onderzoeken tonen al aan dat het eten van een dieet dat rijk is aan fruit en groenten, het risico op allerlei ziekten kan verminderen, van hartaandoeningen tot diabetes”, zegt studie auteur Megu Baden, M.D., Ph.D., van de Harvard T.H. Chan School of Public Health, in Boston, Massachusetts. “We wilden weten of er een verband bestaat tussen dit soort gezonde voeding en het risico op een beroerte.”

Bij de studie waren 209.508 mensen betrokken die bij aanvang van de studie geen hart- en vaatziekten of kanker hadden. Onderzoekers volgden de deelnemers meer dan 25 jaar. Elke twee tot vier jaar vulden de deelnemers een vragenlijst in waarin werd gevraagd hoe vaak ze het afgelopen jaar gemiddeld meer dan 110 voedingsmiddelen aten.

Onderzoekers verdeelden de deelnemers in vijf groepen op basis van de kwaliteit van hun dieet, met name grotere hoeveelheden plantaardig voedsel, zonder al het dierlijke voedsel uit te sluiten.

Mensen met de hoogste gezonde plantaardige voeding hadden bijvoorbeeld gemiddeld 12 porties gezond plantaardig voedsel, zoals bladgroenten, fruit, volle granen, bonen en plantaardige oliën, per dag, vergeleken met mensen met de laagste kwaliteit. die gemiddeld zeven en een halve portie per dag innamen. Als het ging om minder gezond plantaardig voedsel, zoals geraffineerde granen en groenten met hoge glycemische indexen zoals maïs en aardappelen, hadden de mensen met het gezondste dieet gemiddeld drie porties per dag in vergelijking met zes en een halve portie voor die met diëten van de laagste kwaliteit. Wat vlees en zuivel betreft, de groep met het gezondste dieet kreeg gemiddeld drie en een halve portie per dag, vergeleken met zes porties per dag voor degenen met een dieet van de laagste kwaliteit.

Tijdens het onderzoek hadden 6.241 mensen beroertes, waaronder 3.015 die ischemische beroertes hadden en 853 die hemorragische beroertes hadden. Het type beroerte was niet bekend bij de rest van de mensen.

In vergelijking met mensen die de minste gezonde plantaardige voedingsmiddelen aten, hadden mensen die het meest aten een 10% lager risico op een beroerte. Als we kijken naar het type beroerte, lieten de mensen in de groep die het meest aten, vergeleken met mensen die het minste gezond plantaardig voedsel aten, een 8% lager risico op ischemische beroerte zien. Onderzoekers vonden geen verschil in risico op hemorragische beroerte.

Merk ook op dat onderzoekers geen verband vonden tussen een vegetarisch dieet en het risico op een beroerte, hoewel het aantal gevallen klein was. “Wij geloven dat die verschillen te wijten kunnen zijn aan de verschillen in de kwaliteit van plantaardig voedsel dat mensen consumeerden”, zei Baden. “Een vegetarisch dieet met veel minder gezond plantaardig voedsel, zoals geraffineerde granen, toegevoegde suikers en vetten, is een voorbeeld van hoe de kwaliteit van sommige zogenaamde ‘gezonde’ diëten verschilt. Onze bevindingen hebben belangrijke implicaties voor de volksgezondheid in de toekomst. Bij een voedingsbeleid om het risico op een beroerte te verlagen, moet rekening worden gehouden met de kwaliteit van het voedsel. ”

Een beperking van het onderzoek is dat alle deelnemers gezondheidswerkers waren en overwegend blanken, wat betekent dat de resultaten mogelijk niet van toepassing zijn op de algemene bevolking. “Hoewel het type beroerte niet bekend was bij meer dan een derde van de mensen met een beroerte, de consistentie van de bevindingen voor een lager risico op ischemische beroerte en het lagere risico op een totale beroerte bij degenen die een plantaardig dieet volgden – en sinds vorige onderzoek toont aan dat ischemische beroerte verantwoordelijk is voor ongeveer 85% van alle beroertes – deze resultaten zijn geruststellend, “zei Baden.