De rol van de Franse financiële sector bij wereldwijde ontbossing

Een onderzoek van Global Witness heeft de omvang van de investeringen van de Franse financiële sector in wereldwijde ontbossing aan het licht gebracht, ook door bekende banken in Frankrijk. Vooruitlopend op een vergadering die morgen door de Franse regering wordt georganiseerd over de strategie van het land om ontbossing aan te pakken in verband met zijn import, onthult Global Witness hoe BNP Paribas, Natixis en Crédit Agricole allemaal verbonden zijn met grote agribusinessbedrijven die geassocieerd zijn met extreem schadelijke ontbossing in sommige van de wereld grootste overgebleven regenwoud. De bevindingen zijn gebaseerd op de gegevens achter het onderzoek Money to Burn van Global Witness en op nieuw onderzoek gericht op de Franse banken.

“Deze activiteit lijkt in strijd te zijn met de door Macron gestelde ambities om wereldwijde ontbossing aan te pakken,” zei Laurence Duprat, campagneadviseur bij Global Witness. “We hebben financieringsoperaties geïdentificeerd die plaatsvonden, zelfs nadat de Franse overheid haar” Duty of Vigilance “-wet in 2017 had ingevoerd, waarbij het Franse bedrijfsleven werd verplicht om negatieve mensenrechten en milieueffecten als gevolg van hun activiteiten te identificeren, te verzachten en te voorkomen.”

BNP Paribas, de grootste bank van Frankrijk, is financieel gebonden aan meerdere bedrijven met een groot risico op ontbossing in hun activiteiten. In juli 2019 was het een van de banken die een ‘overgangsobligatie’ van US $ 500 miljoen coördineerde voor de Braziliaanse rundvleeshandelaar Marfrig. Dit komt op een moment dat de ontbossing van de Amazone snel toeneemt, waarbij velen proberen te profiteren van bosvernietiging door grazend vee en de rundvleesindustrie in het algemeen.

De Franse investeringsbank Natixis droeg een enorme USD $ 50 miljoen bij aan een gesyndiceerde driejarige doorlopende kredietfaciliteit aan Olam International. In een rapport uit 2016 werd echter berekend dat Olam sinds 2012 20.000 hectare bos in Gabon had ontbost.

Crédit Agricole wordt ook vermeld als de ‘belangrijkste bankier’ van Halcyon Agri, een bedrijf dat in Kameroen een rubberplantage exploiteert met een erfenis van ontbossing.

De publicatie van de bevindingen over deze Franse banken volgt op een Global Witness-onderzoek dat in september 2019 werd gepubliceerd, waaruit bleek hoe een echte A tot Z van wereldfinanciering de vernietiging van de drie grootste regenwouden ter wereld mogelijk maakt.

Enkele van de grootste namen in de wereldwijde financiële wereld zijn onder de geïdentificeerde, waaronder Bank of America, Deutsche Bank, HSBC, Santander, Standard Chartered en BNP Paribas. Ze hebben tientallen miljarden dollars aan financiering verstrekt tussen 2013-2019 aan bedrijven die direct of indirect de grootste regenwoudregio’s van de wereld ontbost hebben, door hun productie van agrarische grondstoffen zoals palmolie, rundvlees en rubber.

De onthullingen in het rapport Money to Burn kwamen na een zomer van internationaal protest over de verbranding van de Braziliaanse Amazone. Alleen al in 2018 werd een gebied van primair tropisch regenwoud ter grootte van België vernietigd. Ongeveer een kwart van het bosverlies – of wel 78% in Zuidoost-Azië en 56% in Latijns-Amerika – zou plaatsmaken voor agrarische grondstoffen, waaronder rundvlees en palmolie.

Sonia Guajajara, uitvoerend coördinator van het netwerk van de inheemse volkeren van Brazilië (Articulação dos Povos Indígenas do Brasil – APIB) vertelde Global Witness:

“Het afgelopen jaar zijn de gevaren voor inheemse volkeren in het Amazonegebied en in alle biomen van Brazilië toegenomen. Agribusiness is een wijdverbreide oorzaak van ontbossing in het Amazonegebied en veroorzaakt meer bedreigingen tegen inheemse gemeenschappen die bossen beschermen via hun levensstijl. We worden tot zwijgen gebracht, bedreigd, gevangen gezet en zelfs gedood. Onze bossen zijn de bossen van de wereld en ze worden vernietigd. We moeten samen handelen en er is geen tijd meer over. Wereldwijde financiën voeden de vernietiging van onze bossen, onze huizen, onze culturen. Vorig jaar reisden we naar 12 Europese landen om iedereen te waarschuwen voor wat er in Brazilië gebeurt en om dringende maatregelen te vragen om deze barbaarsheid te bestrijden. Europese regeringen moeten wetgeving aannemen om ervoor te zorgen dat haar banken en bedrijven deze vernietiging niet ondersteunen. ”

Laurence Duprat, Campaign Advisor, Global Witness, zei:

“De snelle instorting van ons klimaat is een bron van zorg voor velen – inclusief bankklanten. Het is dus niet verwonderlijk dat banken en beleggers trots het beleid op ethische beleggingen en leningen uitbuiten, waardoor de indruk wordt gewekt dat ze geen geld pompen in bedrijven die zouden vallen en waardevolle regenwouden zouden verbranden en zouden bijdragen aan klimaatverandering.

“Maar er is een flagrante tegenspraak: dezelfde Franse financiële instellingen begeven hun eigen beleid naar believen. Als gevolg hiervan zijn veel van hun deugdzame beloften het papier waarop ze zijn gedrukt nauwelijks waard. Bovendien ondermijnen ze de wereldwijde en nationale verplichtingen van Frankrijk om ontbossing te bestrijden.

“Als een wereldleider op het gebied van de afbraak van het klimaat en de bescherming van bossen, moet president Macron nu dringende en gedurfde actie ondernemen om de financiering van ontbossing aan te pakken en systemische veranderingen te stimuleren.”