Video – De PCR-methode (3), jullie basisopleiding tot viroloog

Kennis is de beste verdediging tegen bedrog. Hoe meer mensen deze materie begrijpen, hoe minder makkelijk media, industrie en politiek ons kunnen blijven voorliegen. In deze video nemen we de basisprincipes van de virologie door, van het ontdekken van een nieuwe ziekte tot het uitvoeren van een PCR-test als diagnostisch tool.

We zullen zien dat er erg veel, soms bijzonder onzekere, aannames worden gedaan om vast te stellen of iemand geïnfecteerd is. De PCR-test is nooit bedoeld als diagnostische test en is niet geschikt voor klinische toepassingen. Dat betekent dat je er geen virale infecties mee kunt vaststellen en dat is precies wat er nu wel gebeurt.

Op basis van eenvoudig te controleren en begrijpen logica leg ik dat uit, zodat niemand zich meer in de maling hoeft te laten nemen door hoogleraren of journalisten die niet weten waar ze over praten of ons voorliegen. Van uitleg van Koch’s postulaten tot de constatering dat de PCR-methode een laboratorium tool is om de aanwezigheid van RNA in een gecontroleerde omgeving (laboratorium) vast te stellen, niet om in het veld diagnostische tests uit te voeren. Laat je niet gek maken, vertrouw op de logica.

Iedereen kan dit begrijpen, je hoeft er geen viroloog voor te zijn.Op mijn weblog HERSENGARAGE (.NL) veel meer materiaal.