Darmbacteriën bevorderen kankertherapie

In een studie op muizen hebben onderzoekers van de University of Texas Southwestern Medical Center en de Universiteit van Chicago ontdekt dat bacteriën die meestal leven in de darmen zich kunnen ophopen in tumoren en de effectiviteit kunnen verbeteren van immuuntherapie. De studie, die op 6 maart verscheen in de Journal of Experimental Medicine (JEM),  suggereert dat de behandeling van kankerpatiënten met Bifidobacteria  hun respons op CD47 immuuntherapie, een therapie die momenteel in verschillende klinische proeven wordt getest, kan versterken.

CD47 is een eiwit dat op het oppervlak van veel kankercellen tot expressie wordt gebracht, en door dit eiwit te remmen kan het immuunsysteem van de patiënt de tumor aanvallen en vernietigen. Er worden momenteel in meerdere klinische proeven antilichamen tegen CD47 getest als behandeling voor een breed scala van kankers. Maar studies op muizen hebben tot nu toe gemengde resultaten opgeleverd: sommige muizen lijken te reageren op de anti CD47 behandeling, terwijl anderen dat niet doen.

Een team van onderzoekers onder leiding van Yang-Xin Fu aan de Universiteit van Texas Southwestern Medical Center en Ralph R. Weichselbaum, co-directeur van The Ludwig Center for Metastasis Research aan de Universiteit van Chicago, vond dat de reactie op de behandeling afhangt van het type bacterie dat leeft in de ingewanden van de dieren.

Tumor dragende muizen die normaal reageren op anti CD47 behandeling faalden om te reageren als hun darmbacteriën werden gedood door een cocktail van antibiotica. De anti CD47 behandeling werd daarentegen effectief bij muizen die meestal niet reageren wanneer deze dieren werden bevolkt met Bifidobacteria, een soort bacterie die vaak voorkomt in het maagdarmkanaal van gezonde muizen en mensen. Bifidobacteriën komen, zoals eerder is aangetoond, patiënten met colitis ulcerosa ten goede.

Verrassend vonden de onderzoekers echter dat Bifidobacterien niet zomaar gewoon accumuleren in de darm; ze migreren ook naar tumoren, waar ze een immuunsignalering lijken te activeren, de zogezegde interferon genen (STING) pathway. Dit resulteert in de productie van verdere immuun signaalmoleculen en de activering van immuuncellen.  In combinatie met een anti CD47 behandeling kunnen deze geactiveerde immuuncellen de omliggende tumor aanvallen en vernietigen.

“Onze studie toont aan dat een specifieke darmpopulatie de antitumor effectiviteit van CD47 verhoogt door kolonisatie van de tumor,” zegt Fu.  “Toediening van specifieke bacteriesoorten of hun ontwikkelde nakomelingen kunnen een nieuwe en effectieve strategie zijn voor het moduleren van verschillende anti tumor immuuntherapieën.”

“Onze resultaten openen een nieuwe weg voor klinisch onderzoek naar de effecten van bacteriën op tumoren en kan helpen verklaren waarom sommige kankerpatiënten niet reageren op immuuntherapie “, zegt Weichselbaum.

Vertaling : Andre Teirlinck