Dark water – de strijd van een advocaat tegen Teflon maker Dupont

DARK WATERS vertelt het schokkende en heroïsche verhaal van een advocaat (Mark Ruffalo) die zijn carrière en familie riskeert om een duister geheim te ontdekken dat is verborgen door een van ‘s werelds grootste bedrijven en om gerechtigheid te brengen in een gemeenschap die tientallen jaren lang gevaarlijk is blootgesteld aan dodelijke chemicaliën.

Bedrijfsadvocaat Robert Bilott werd in 1998 door een veehouder uit Parkersburg (West Virginia) ingeschakeld om een rechtszaak aan te spannen tegen het chemiebedrijf DuPont. De veehouder meende dat het bedrijf een plaatselijke kreek, waar zijn vee van gedronken had en ziek van was geworden, vervuild had.

In de daaropvolgende juridische strijd tegen DuPont bracht Bilott een decennialange geschiedenis van milieuverontreiniging aan het licht. Het ging in het bijzonder om de ongezonde effecten van perfluoroctaanzuur (C8). Onder de titel The Lawyer Who Became DuPont’s Worst Nightmare schreef journalist Nathaniel Rich in januari 2016 voor The New York Times een artikel over Bilotts lange, juridische strijd.

Twee jaar later regisseerde Stephanie Soechtig met The Devil We Know (2018) ook een documentaire over het onderwerp.

The Devil We Know is een onderzoeksdocumentaire uit 2018 van regisseur Stephanie Soechtig over beschuldigingen van gezondheidsrisico’s van Teflon en de potentiële verantwoordelijkheid van het bedrijf DuPont.

We zenden uit vanaf het Sundance Film Festival, waar we worden vergezeld door drie gasten die persoonlijk met DuPont hebben gevochten en zijn opgenomen in de nieuwe documentaire genaamd “The Devil We Know”, waarin wordt gekeken hoe voormalige werknemers, bewoners en advocaten van DuPont de chemische gigant hebben aangenomen om leg het gevaar van de chemische C8, gevonden in Teflon en talloze huishoudelijke producten, van vlek- en waterbestendige kleding tot popcornzakken in de magnetron tot flosdraad bloot. De chemische stof is nu gekoppeld aan zes ziekten, waaronder testiculaire en nierkanker. We spreken met Bucky Bailey, wiens moeder in de Teflon-afdeling van een DuPont-fabriek in West Virginia werkte, terwijl ze zwanger was van hem, en die werd geboren met slechts één neusgat en een vervormd oog en meer dan 30 operaties heeft ondergaan om de geboorte te repareren defecten; Joe Kiger, hoofdaanvrager in een class action-rechtszaak tegen DuPont, en een schoolleraar in Parkersburg, West Virginia, die leed aan leverziekte; en Rob Bilott, de advocaat die DuPont voor het gerecht bracht.

Dark Waters’ movie poses risk for 3M
https://www.cnbc.com/2019/11/20/dark-waters-movie-poses-risk-for-3m-analyst-says.html