Dagelijkse dosis yoghurt kan hoge bloeddruk onder controle te houden

Of het nu een klodder op je ontbijtgranen is of een eenvoudige snack voor onderweg, een dagelijkse dosis yoghurt kan het volgende voedsel zijn voor mensen met hoge bloeddruk, volgens nieuw onderzoek van de University of South Australia.

De studie, uitgevoerd in samenwerking met de Universiteit van Maine, onderzocht de associaties tussen yoghurtinname, bloeddruk en cardiovasculaire risicofactoren, waarbij werd vastgesteld dat yoghurt geassocieerd is met een lagere bloeddruk voor mensen met hypertensie.

Wereldwijd lijden meer dan een miljard mensen aan hypertensie (hoge bloeddruk), waardoor ze een groter risico lopen op hart- en vaatziekten (HVZ) zoals een hartaanval en beroerte.

Hart- en vaatziekten zijn wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak – in de Verenigde Staten sterft elke 36 seconden één persoon aan hart- en vaatziekten; in Australië is het elke 12 minuten.

UniSA-onderzoeker dr. Alexandra Wade zegt dat deze studie nieuw bewijs levert dat yoghurt in verband brengt met positieve bloeddrukresultaten voor hypertensieve mensen.

“Hoge bloeddruk is de belangrijkste risicofactor voor hart- en vaatziekten, dus het is belangrijk dat we manieren blijven vinden om deze te verminderen en te reguleren”, zegt dr. Wade.

“Zuivelproducten, vooral yoghurt, kunnen de bloeddruk verlagen.

“Dit komt omdat zuivelproducten een reeks micronutriënten bevatten, waaronder calcium, magnesium en kalium, die allemaal betrokken zijn bij de regulering van de bloeddruk.

“Yoghurt is vooral interessant omdat het ook bacteriën bevat die de afgifte van eiwitten bevorderen die de bloeddruk verlagen.

“Deze studie toonde aan dat voor mensen met een verhoogde bloeddruk zelfs kleine hoeveelheden yoghurt geassocieerd waren met een lagere bloeddruk.

“En voor degenen die regelmatig yoghurt consumeerden, waren de resultaten zelfs nog sterker, met bloeddrukmetingen die bijna zeven punten lager waren dan degenen die geen yoghurt consumeerden.”

De studie werd uitgevoerd op 915 zelfwonende volwassenen uit de Maine-Syracuse Longitudinal Study. De gebruikelijke yoghurtconsumptie werd gemeten met behulp van een voedselfrequentievragenlijst. Hoge bloeddruk werd gedefinieerd als hoger dan of gelijk aan 140/90 mmHg (een normaal bloeddrukniveau is lager dan 120/80 mmHg).

Onderzoekers zeggen dat toekomstige observatie- en interventiestudies zich moeten blijven richten op risicopersonen om de mogelijke voordelen van yoghurt te onderzoeken.