COVID-19 lockdown verminderde geestelijke gezondheid, slaap en lichaamsbeweging

Wereldwijd onderzoek toont de waarde van fysieke en mentale gezondheid aan, vooral voor mensen met overgewicht

Een eerste wereldwijd onderzoek in zijn soort toont aan dat de beginfase van de COVID-19 lockdown onze persoonlijke gewoonten drastisch heeft veranderd in slechte zin.

“Het opgelegd thuisblijven resulteerde in één belangrijk positief punt van gezondheid.  Over het algemeen nam gezond eten toe omdat we minder vaak gingen uit eten.  We aten echter ook meer snacks. We hebben minder beweging gekregen. We gingen later naar bed en sliepen slechter. Onze angstniveaus zijn verdubbeld”, zegt Leanne Redman, PhD, Associate Executive Director for Scientific Education bij Pennington Biomedical Research Center.

De wereldwijde enquête evalueerde de onbedoelde veranderingen in gezondheidsgedrag die plaatsvonden onder de wijdverbreide beperkingen van de pandemie.  Onderzoekers ontdekten dat de effecten van de lockdown groter waren bij mensen met overgewicht.

“Over het algemeen verbeterden mensen met obesitas hun dieet het meest. Maar zij ervoeren ook de sterkste dalingen in geestelijke gezondheid en de hoogste incidentie van gewichtstoename,” zei Dr. Redman.”  Een derde van de mensen met zwaarlijvigheid kwam bij tijdens de lockdown, vergeleken met 20,5 procent van mensen met een normaal gewicht of overgewicht.”

De online enquête liep in de maand april. Meer dan 12.000 mensen over de hele wereld hebben ze bekeken en 7.754 hebben de gedetailleerde online vragenlijst ingevuld. De meerderheid van de respondenten kwam uit de Verenigde Staten, met de helft uit Louisiana. Inwoners van Australië, Canada, het Verenigd Koninkrijk en meer dan 50 andere landen reageerden eveneens.

Degenen die de enquête hebben ingevuld, reageerden grotendeels hetzelfde op de pandemie.

“Deze studie is de eerste die duizenden mensen over de hele wereld ondervraagt over veranderingen in levensstijl als reactie op verplicht  thuisblijven.  Baanbrekend onderzoek als dit is een essentieel onderdeel van Pennington Biomedical’s missie. “De studie toont aan dat chronische ziekten zoals zwaarlijvigheid onze gezondheid meer beïnvloeden dan het fysieke”, aldus uitvoerend directeur John Kirwan, PhD. “De studie van Dr. Redman is slechts één van de vele initiatieven dat door het centrum is gelanceerd om de impact van COVID-19 te helpen begrijpen en vertragen.”

Het onderzoeksteam zou graag zien dat artsen en wetenschappers de manier op twee manieren aanpassen waarop ze patiënten met obesitas begeleiden, zei Emily Flanagan, PhD, hoofdauteur van de studie en een postdoctoraal onderzoeker bij Dr. Redman’s Reproductieve endocrinologie en Women’s Health Laboratory.

Door het verhogen van het aantal onderzoeken naar de geestelijke gezondheid tijdens en na de pandemie en door op afstand verbonden te blijven met patiënten/studie deelnemers langs bezoeken op afstand en  telezorg om onomkeerbare gezondheidseffecten van de pandemie te voorkomen. Zogenaamde virtuele bezoeken kunnen de zorgen van patiënten wegnemen rond de veiligheid van persoonlijke bezoeken.

Links

http://www.pbrc.edu/

http://dx.doi.org/10.1002/oby.23066.

https://www.pbrc.edu/research-and-faculty/faculty/?faculty=2493

https://www.pbrc.edu/research-and-faculty/postdocs/?postdocid=237

https://www.pbrc.edu/about/executive-director/

Vertaling persbericht: Andre Teirlinck