Coronavirus in de VS: ‘Dit gaat een heel grote ramp worden’

Infectieziekte-expert zegt dat de VS ‘totaal onvoorbereid’ is om epidemieën aan te pakken

De Amerikaanse Centers for Disease Control hebben dinsdag het eerste bevestigde geval van coronavirus in de VS aangekondigd. De luchtweginfectie heeft wereldwijd ten minste zes mensen gedood en honderden mensen ziek gemaakt in Azië.

Dr. Robert Murphy, expert op het gebied van infectieziekten van de Noordwestuniversiteit, reist internationaal, maar kan reageren op e-mailvragen van verslaggevers over het virus.

Citaat van Dr. Murphy:

“Dit gaat een heel grote ramp worden. Kortom, dit is de volgende SARS en er is geen behandeling. Het wordt niet routinematig gediagnosticeerd, het kan van persoon tot persoon worden overgedragen en het kan je doden. De behandeling is alleen maar ondersteunend. Ongeveer 1.000 mensen stierven aan SARS, en het zou me niet verbazen als hetzelfde hier gebeurt.

“De VS is totaal niet voorbereid op het omgaan met deze epidemie. Tot dusverre hebben de Centers for Disease Control 100 mensen naar drie luchthavens in New York City, San Francisco en Los Angeles gestuurd om te helpen met screening, maar hoe zit het dan met de rest? ‘

Bron: Northwestern Universiteit