Corona modellen kunnen tot ongepaste beslissingen leiden

In een internationale samenwerking beoordeelden Christine Wallisch, Maria Haller en Georg Heinze van het Institute of Clinical Biometrics van de Medische Universiteit van Wenen het bewijsmateriaal over voorspellingsmodellen die in COVID-19 worden gebruikt voor diagnose en prognose.

Ze vonden een hoog risico op vertekening in 27 van de 27 gepubliceerde onderzoeken. Dit alarmerende resultaat kan leiden tot een verkeerde diagnose van COVID-19 en ongepaste voorspellingen voor patiënten met COVID-19.

Het onderzoek is geïnitieerd door onderzoekers van de universiteiten van Maastricht en Utrecht en omvatte prognoseonderzoekers uit Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk en Oostenrijk.

De studie werd op 7 april 2020 gepubliceerd in BMJ. De recensie is een ‘levende recensie’ en wordt regelmatig bijgewerkt.

Wynants L, van Calster B, Bonten MMJ, Collins GS, Debray TPA, de Vos M, Haller MC, Heinze G, Moons KGM, Riley RD, Schuit E, Smits LJM, Snell KIE, Steyerberg EW, Wallisch C, van Smeden M Voorspellingsmodellen voor diagnose en prognose van covid-19 infectie: systematische review en kritische beoordeling. BMJ 2020; 369: m1328. doi: 10.1136 / bmj.m1328

https://www.bmj.com/content/369/bmj.m1328