Concentratie in de landbouw heeft alarmerende gevolgen

We kunnen niet zonder veilig voedsel en schoon water. Een recent rapport toont de verontrustende impact in de Verenigde Staten van het steeds groter worden van de veeteelt- en pluimveebedrijven. Terwijl grote vlees- en pluimveeproducenten bezwijken onder de covid19-epidemie, onthult een recent rapport (Factory Farm Nation, 2020, https://tinyurl.com/y9glmhbw) de desastreuse consequenties van de toenemende consolidatie in de industriële landbouw.

Vlees en kip ontbreken in de schappen van supermarkten. De vlees- en pluimvee-industrie laten consumenten en werknemers in de steek in deze tijden van covid19.De megabedrijven in de Amerikaanse vlees, gevogelte, zuivel- en ei-industrie worden massaal getroffen door covid-19 waardoor ze gedwongen zijn om vee te euthanaseren en dieren te vernietigen. Juist nu verschijnt het rapport dat de toenemende schaalvergroting en concentratie aan de kaak stelt bij de CAFO’s (concentrated animal feeding operations), de megabedrijven die zich bezighouden met veeteelt en het fokken van pluimvee.

Het nieuwe rapport (Factory Farm Nation, 2020, https://tinyurl.com/y9glmhbw) komt tot de onderstaande conclusies.

(1) Tussen 2012 en 2017 is het aantal dieren (190 miljoen) op de megabedrijven gestegen met 14%.

(2) Jaarlijks neemt het mestafval van die bedrijven toe met 40 miljoen ton (82 billion pounds). Dat komt neer op meer dan drie keer de hoeveelheid rioolwater afkomstig van de stad New York.

(3) Het aantal familiebedrijven in de veehouderij (met minder dan 500 dieren) is in de periode 2012-2019 met bijna 10000 bedrijven afgenomen.

(4) De kosten (na inflatie) van rundergehakt zijn in de laatste 20 jaar met meer dan 70 procent gestegen, terwijl het boereninkomen blijft dalen.

Wenonah Hauter (zie beneden): “Het is jammer dat er een wereldwijde pandemie nodig is om de broodnodige aandacht te vestigen op de gevaarlijke toestand van het voedselsysteem in Amerika. Vanwege de roekeloze consolidatie en de toenemende dominantie in de vlees- en zuivelindustrie worden de voedselproductie- en toeleveringsketens in gevaar gebracht door een handjevol gigantische bedrijven die winst belangrijker vinden dan voedselveiligheid, arbeidsomstandigheden, duurzaamheid en de keuzevrijheid van consumenten.

Als het Congres niet in actie komt tegen de evidente tekortkomingen in onze voedselvoorziening zullen de distributie blijven haperen, een toenemend aantal werknemers ziek worden, meer familieboerderijen teloorgaan en de ongebreidelde vervuiling van onze plattelandsgemeenschappen doorgaan. En deze gevolgen zijn wellicht slechts het topje van de ijsberg”.

Daarom hebben senator Cory Booker (New Jersey) en ‘representative’ Ro Khanna (Californië) een wetsvoorstel ingediend. De wet is bedoeld om veel van de bestaande problemen in het landbouwsysteem op te lossen en het land op weg te helpen naar een veiliger en duurzamer voedselsysteem. Kernpunten in het wetsvoorstel zijn:

(1) Moratorium op nieuwe megabedrijven
(2) Verbod op uitbreiding van bestaande megabedrijven
(3) Aansprakelijk stellen van de megabedrijven voor de veroorzaakte milieuverontreiniging
(4) Instelling van een fonds van 100 miljard dollar voor de vrijwillige uitkoop van boeren om uit de megalandbouw te stappen
(5) Versterken van de wet op de voedselverwerking en -distributie (‘Packers & Stockyards Act’, https://tinyurl.com/ycrx9d6t) met het doel om kleinschalige boerenbedrijven te beschermen tegen het machtsmisbruik door grote bedrijven

Wenonah Hauter is ‘executive director’ van Food & Water Watch (##).

Dick Schrauwen (vertaling van https://tinyurl.com/yb34v456)