Combinatie sauna en lichaamsbeweging verlaagt risico op hart- en vaatziekten

Acht weken regelmatig sauna en lichaamsbeweging bleek superieur te zijn aan regelmatige lichaamsbeweging alleen voor de verbetering van drie belangrijke risicofactoren voor hart- en vaatziekten (HVZ). In het bijzonder leidde de toevoeging van regelmatige sauna aan regelmatige lichaamsbeweging tot een verdere toename van de cardio respiratoire fitheid en tot aanzienlijke verlagingen van de systolische bloeddruk en het totale cholesterolgehalte ten opzichte van regelmatige lichaamsbeweging alleen.

De meeste Finnen gaan regelmatig naar de sauna – het is een traditie die al eeuwen bestaat. Een recente studie aan de Universiteit van Jyväskylä heeft nu aangetoond dat sauna samen met lichaamsbeweging een levensvatbare preventieve combinatie is voor het verbeteren van de cardiovasculaire gezondheid en het verlagen van het risico op HVZ.

De studie werd uitgevoerd met behulp van een gerandomiseerde gecontroleerde studie (RCT), die wordt beschouwd als de “gouden standaard” voor wetenschappelijk experimenteel bewijs. Bovendien is dit de allereerste RCT die ooit is uitgevoerd in onderzoek naar sauna en legt een belangrijke basis voor toekomstige studies.

“De resultaten van deze studie ondersteunen het regelmatig gebruik van saunabaden met regelmatige lichaamsbeweging, en zijn veelbelovend als therapeutisch hulpmiddel, vooral voor mensen met een lager inspanningsvermogen”, zegt Earric Lee, doctoraal onderzoeker aan de Faculteit Sport en Gezondheid Wetenschappen.

Het oefenprotocol dat voor het onderzoek werd gebruikt, voldeed aan gevestigde internationale en nationale richtlijnen: 50 minuten lichaamsbeweging, drie keer per week. Elke sessie bestond uit 20 minuten weerstandsoefening, gevolgd door 30 minuten aërobe oefening. De deelnemers aan de bewegings- en saunagroep gingen na de inspanning 15 minuten typisch Fins saunabaden.

CVD is de belangrijkste oorzaak van morbiditeit en mortaliteit. Jaarlijks kost het de openbare gezondheidszorg in Finland enorme bedragen. “Elke benadering die het potentieel heeft om de last te verlichten en samen te werken met andere preventieve strategieën zoals lichaamsbeweging, is echt de moeite waard om nader te overwegen”, merkt Lee op.

De bevindingen van het huidig onderzoek maken deel uit van het proefschrift en vertegenwoordigen het laatste experiment.

Vertaling: Andre Teirlinck