Cognitieve therapie kan angstige kinderen helpen met autisme

Cognitieve gedragstherapie en andere psychosociale interventies zijn effectief voor de behandeling van angst bij schoolgaande kinderen met een autismespectrumstoornis, volgens een analyse van alle relevante onderzoeken die in 2005-2018 zijn gepubliceerd. De bevindingen worden gepubliceerd in Campbell Systematic Reviews.

De analyse omvatte 24 onderzoeken: 22 van de onderzoeken gebruikten een cognitieve gedragstherapie-interventie, één gebruikte peer-mediated theatertherapie en één onderzocht de voordelen van traditionele Thaise massage.

Over het geheel genomen vertoonden de interventies een statistisch significante matige tot hoge effectiviteit voor de behandeling van angst vergeleken met de gebruikelijke behandeling.

“Dit zijn opwindende resultaten, aangezien ze daadwerkelijk bewijzen dat sommige dingen die thuis of op school kunnen worden gedaan om de angst bij schoolgaande kinderen te verminderen, echt werken”, zegt co-auteur Petra Lietz, Principal Research Fellow van de Australian Council. voor onderwijsonderzoek.