Cognitieve stoornissen die verband houden met een ernstig COVID-19-risico

Dementie en andere cognitieve stoornissen lijken nu risicofactoren te zijn voor het ontwikkelen van ernstige COVID-19, blijkt uit onderzoek van de University of Georgia. De bevindingen onderstrepen de behoefte aan speciale zorg voor populaties met deze reeds bestaande aandoeningen tijdens de pandemie.

In een blinde studie analyseerden de onderzoekers gegevens van bijna 1.000 ziekten en twee specifieke genen om de gezondheidsprofielen van COVID-19-patiënten te vergelijken met degenen die negatief testten, op zoek naar overeenkomsten bij de COVID-19-patiënten.

De studie, online gepubliceerd in het tijdschrift Brain, Behavior and Immunity, was gebaseerd op gegevens van UK Biobank, een langetermijnstudie van meer dan 500.000 deelnemers die de respectieve bijdragen van genetische aanleg en milieublootstelling aan de ontwikkeling van ziekten onderzocht.

Begin maart begon de UK Biobank met het rapporteren van de COVID-19-status van haar deelnemers. Het team van de afdeling genetica van het Franklin College of Arts and Sciences, geleid door assistent-professor Kaixiong Ye en zijn postdoc, Jingqi Zhou, koppelde onmiddellijk de COVID-19-status aan de elektronische gezondheidsgegevens.

“We kozen voor een hypothesevrije benadering en de meest statistisch significante zijn de cognitieve stoornissen en diabetes type 2”, zei Ye, de senior auteur van het onderzoek. “Op dit moment kennen we de mechanismen achter deze associaties niet, we weten alleen dat deze vaker voorkomen bij COVID-19-patiënten.”

Bij het analyseren van de genetische factoren waardoor sommige individuen een hoger risico lopen op ernstige COVID-19, concentreerde het team zich op twee genen: ACE2 en TPMPRSS2, waarvan bekend is dat ze cruciaal zijn voor het virus om de menselijke cellen binnen te dringen.

“In het TMPRSS2-gen ontdekten we dat een specifieke genetische variatie vaker voorkomt bij de COVID-19-patiënt”, zei hij, eraan toevoegend dat hoewel de ontdekking destijds nieuw was, het team nu weet dat er meer gegevens bestaan ​​over genetische factoren van de gastheer dan zelfs drie maanden geleden.

Het onderzoeksteam ontdekte ook dat variaties in genen gerelateerd aan SARS-CoV-2-infectie kunnen worden geassocieerd met ernstige COVID-19 waarvoor ziekenhuisopname vereist is.

“En we beginnen te begrijpen hoe die genetische variaties een verschil maken”, zei hij, wijzend op het buitengewone tempo van onderzoek wereldwijd tijdens de pandemie terwijl wetenschappers aan SARS CoV 2 werken. Sinds ze in het voorjaar van 2020 begonnen zijn, is de groep van Ye in staat geweest om zijn eigen eerdere werk op te volgen en te communiceren met leeftijdsgenoten over de hele wereld om bij te dragen aan de algemene kennis over de ziekte.

“Door aan één ziekte te werken, komt het hele veld samen, tegelijkertijd over de hele wereld. Het toont echt de kracht van de wetenschap”, zei Ye. “Wat mijn fractie doet, is eigenlijk alleen maar data-analyse, grootschalige datamining, maar van vaccinontwikkeling tot studies bij patiënten, wetenschappers vallen de ziekte vanuit verschillende aspecten aan, en dat helpt ons heel snel vooruit in de strijd tegen COVID-19.”

Links

http://www.uga.edu/

http://dx.doi.org/10.1016/j.bbi.2020.10.019