Chocola is goed voor het hart

Minstens één keer per week chocolade eten wordt in verband gebracht met een verminderd risico op hartaandoeningen. Dat blijkt uit onderzoek dat vandaag is gepubliceerd in het European Journal of Preventive Cardiology, een tijdschrift van de European Society of Cardiology (ESC)

“Onze studie wijst erop dat chocolade helpt de bloedvaten van het hart gezond te houden”, zegt dr. Chayakrit Krittanawong van Baylor College of Medicine in Houston, Texas. Krittanawong is mede-auteur van de studie.

Krittanawong: “Eerder hebben klinische studies aangetoond dat chocolade gunstig is voor zowel de bloeddruk als de binnenbekleding van bloedvaten. Ik wilde zien of chocolade invloed heeft op de kransslagaders. Dat zijn de bloedvaten die het hart van bloed voorzien. En zo ja, is die invloed dan gunstig of schadelijk?”

De onderzoekers voerden een gecombineerde analyse uit van studies die in de laatste vijf decennia werden gepubliceerd en waarin het verband werd onderzocht tussen chocoladeconsumptie en coronaire hartziekte (de blokkering van de kransslagaders). De analyse omvatte zes onderzoeken met meer dan 300 duizend. Alle deelnemers rapporteerden hun chocoladeverbruik.

Er werd follow-up gedaan na gemiddeld negen jaar. 14043 deelnemers kregen een coronaire hartziekte en 4667 kregen een hartaanval. Een hartaanval ontstaat als de bloedstroom naar het hart plotseling wordt geblokkeerd.

Vergeleken met mensen die minder dan één keer per week chocolade aten, hadden de wekelijkse chocolade-eters een 8% verminderd risico op coronaire hartziekte.

Dr. Krittanawong zegt: “Chocolade bevat voedingsstoffen die gezond zijn voor het hart zoals flavonoïden, methylxanthines, polyfenolen en stearinezuur. Die stoffen weren ontstekingen en verhogen goed cholesterol, het zogenaamde HDL”.

Krittanawong maakt een aantal kanttekeningen bij de studie. Zo merkt hij op op dat in het onderzoek niet is onderzocht welke soort chocolade gunstiger is. Ook de hoeveelheid chocolade werd niet in het onderzoek meegenomen: “Chocolade lijkt veelbelovend voor de preventie van coronaire hartziekte, maar er is meer onderzoek nodig om vast te stellen hoeveel en wat voor soort chocolade we moeten aanbevelen”.

Verder waarschuwt Dr. Krittanawong voor te veel chocola eten: “Matige hoeveelheden chocolade lijken de kransslagaders te beschermen, maar het is waarschijnlijk dat grote hoeveelheden dat niet doen. Er moet ook rekening worden gehouden met de calorieën, suiker, melk en vet die in ruime mate in chocolade zitten. Dat geldt vooral voor diabetici en mensen met obesitas”.