Bron coronavirus uitbraak in China vermoedelijk slangen

Opkomende virale infecties – van vogelgriep tot ebola tot zika-infecties – vormen een grote bedreiging voor de mondiale volksgezondheid en inzicht in hun oorsprong kan onderzoekers helpen bij het ontwerpen van defensieve strategieën tegen toekomstige uitbraken. Een nieuwe studie gepubliceerd in het Journal of Medical Virology biedt belangrijke inzichten in de mogelijke oorsprong van de meest recente uitbraak van virale longontsteking in China, die half december begon en zich nu uitbreidt naar Hong Kong, Singapore, Thailand en Japan.

“Resultaten afgeleid van onze evolutionaire analyse suggereren voor het eerst dat slang het meest waarschijnlijke reservoir voor dieren in de natuur is voor de 2019-nCoV”

Opkomende virale infecties – van vogelgriep tot ebola tot zika-infecties – vormen een grote bedreiging voor de mondiale volksgezondheid en inzicht in hun oorsprong kan onderzoekers helpen bij het ontwerpen van defensieve strategieën tegen toekomstige uitbraken. Een nieuwe studie biedt belangrijke inzichten in de mogelijke oorsprong van de meest recente uitbraak van virale longontsteking in China, die half december begon en zich nu uitbreidt naar Hong Kong, Singapore, Thailand en Japan. De bevindingen worden vroeg online gepubliceerd in het Journal of Medical Virology.

De studie merkt op dat patiënten die besmet raakten met het virus – een soort virus dat een coronavirus wordt genoemd en door de Wereldgezondheidsorganisatie 2019-nCoV werd genoemd – werden blootgesteld aan dieren in het wild op een groothandelsmarkt, waar zeevruchten, gevogelte, slang, vleermuizen en boerderijdieren werden verkocht.

Door een gedetailleerde genetische analyse van het virus uit te voeren en het te vergelijken met beschikbare genetische informatie over verschillende virussen van verschillende geografische locaties en gastheersoorten, concludeerden de onderzoekers dat de 2019-nCoV een virus lijkt te zijn dat is gevormd uit een combinatie van een coronavirus dat is gevonden in vleermuizen en een ander coronavirus van onbekende oorsprong. Het resulterende virus ontwikkelde een mix of “recombinatie” van een viraal eiwit dat receptoren op gastheercellen herkent en zich eraan bindt. Een dergelijke herkenning is essentieel om virussen gastheercellen binnen te laten gaan, wat kan leiden tot infectie en ziekte.

Ten slotte heeft het team bewijs gevonden dat de 2019-nCoV waarschijnlijk in slangen heeft verbleven voordat deze op mensen werd overgedragen. Recombinatie binnen het virale receptor-bindende eiwit heeft mogelijk de overdracht van verschillende soorten van slang naar mens mogelijk gemaakt.

“Resultaten afgeleid van onze evolutionaire analyse suggereren voor het eerst dat slang het meest waarschijnlijke reservoir voor dieren in de natuur is voor de 2019-nCoV,” schreven de auteurs. “Nieuwe informatie verkregen uit onze evolutionaire analyse is van groot belang voor een effectieve bestrijding van de uitbraak veroorzaakt door de door 2019-nCoV geïnduceerde longontsteking.”

Een begeleidend redactioneel merkt op dat, hoewel de ultieme beheersing van opkomende virale infecties de ontdekking en ontwikkeling van effectieve vaccins en / of antivirale geneesmiddelen vereist, de momenteel goedgekeurde antivirale geneesmiddelen moeten worden getest tegen de 2019-nCoV.

Studie:

“Homologous recombination within the spike glycoprotein of the newly identified coronavirus may boost cross-species transmission from snake to human.” Wei Ji, Wei Wang, Xiaofang Zhao, Junjie Zai, and Xingguang Li. Journal of Medical Virology; Published Online: January 22, 2020 (DOI: 10.1002/jmv.25682).
URL Upon Publication: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jmv.25682