Britse consumenten ondersteunen terugkeer naar waterstof als huisbrandstof

Huishoudens in het VK zouden een terugkeer naar het gebruik van waterstof als brandstof voor huishoudelijk gebruik ondersteunen en geloven dat dit een positief milieueffect zou hebben.

Positieve impact op het milieu

Hoewel de volledige conversie realistisch gezien nog enige tijd weg is, blijkt uit ons onderzoek dat er behoefte is aan kleine hoeveelheden koolstofvrije waterstof om veilig te worden gemengd met bestaande binnenlandse gastoevoer. Onderzoekers van de universiteit van Newcastle, Verenigd Koninkrijk, ontdekten dat toen mensen te horen kregen dat waterstofrijk gas eerder in het Verenigd Koninkrijk werd gebruikt en dat de meeste huishoudelijke gastoestellen in het Verenigd Koninkrijk wettelijk verplicht zijn om getest te worden met een mengsel van aardgas en waterstof tijdens het product certificering, meer dan 8 van de 10 respondenten (87%) zei dat ze bereid zouden zijn om het thuis te gebruiken.

Bovendien geloofde 70% van de respondenten dat het gebruik van gemengde waterstof een positief milieueffect zou hebben. Hetzelfde deel van de respondenten noemde potentiële kosten als hun grootste zorg, wat aangeeft dat ze niet in staat of niet bereid zouden zijn om meer te betalen op hun energierekeningen. Het onderzoeksteam van Newcastle University roept nu op tot een grotere publieke betrokkenheid bij discussies over de voordelen en kosten van het gebruik van gemengde waterstof om het bewustzijn en de acceptatie van het gebruik in huizen te vergroten.

Dr. Matthew Scott, onderzoeksmedewerker van de universiteit van Newcastle: “Hoewel kosten het belangrijkste individuele bezwaar waren, hebben de meeste mensen het idee van waterstof als brandstof voor hun huis niet afgewezen. Hoewel de volledige conversie realistisch gezien nog enige tijd weg is, blijkt uit ons onderzoek dat er behoefte is aan kleine hoeveelheden koolstofarme waterstof om veilig te worden gemengd met bestaande binnenlandse gastoevoer. ”

Hoofdrol
Vanaf het begin van de 19e eeuw tot het einde van de jaren 1970 werd gefabriceerd stadsgas met tot 60% waterstof veelvuldig gebruikt als energiebron voor verlichting en verwarming totdat het werd vervangen door aardgas uit de Noordzee. Terwijl het land op weg is naar een koolstofarme economie, wordt waterstof steeds vaker gezien als een belangrijke rol voor de energiemix van het VK. Transport op waterstof wordt steeds groter, terwijl steden als Liverpool en Aberdeen overschakelen van diesel naar waterstofbussen, terwijl waterstoftaxi’s nu in Londen rijden. Er worden ook plannen ontwikkeld om spoorvoorraden om te zetten van diesel naar waterstof.

Ondanks dat huishoudelijke verwarming en industrie bijna de helft van al het energieverbruik in het VK en een derde van de totale CO2-uitstoot van het land voor hun rekening nemen, zal het gebruik van waterstof in huizen niet wijdverbreid worden zonder verder onderzoek.

Demonstraties op openbare netwerken
Vanaf december 2020 vindt een reeks gemengde waterstofdemonstraties plaats op openbare gasnetwerken in Noord-Engeland.

HyDeploy wordt geleverd door Cadent Gas en Northern Gas Networks, ondersteund door £ 22 miljoen OFGEM innovatiefinanciering.

De demonstraties zullen aantonen dat een mengsel van maximaal 20% waterstof door klanten veilig kan worden gebruikt voor verwarming en koken, zonder van apparaat te wisselen. Als waterstof op dit niveau in het Verenigd Koninkrijk met aardgas wordt gemengd, kan dit jaarlijks ongeveer zes miljoen ton kooldioxide-uitstoot besparen, wat overeenkomt met 2,5 miljoen auto’s van de weg halen.

Sinds 1993 zijn alle gastoestellen die in het Verenigd Koninkrijk worden geproduceerd en verkocht getest met een mengsel van 23% waterstof en 77% aardgas. Mark Horsley, Chief Executive voor Northern Gas Networks: “Waterstof speelt een sleutelrol in een toekomst met een lage koolstofenergie, en het begrijpen van publieke percepties van waterstof is cruciaal voor de acceptatie door de klant van de technologie en het vermogen om een ​​positief verschil te maken voor klimaatverandering.

“Belangrijk onderzoek zoals het rapport van de universiteit van Newcastle helpt ons om de belangrijkste problemen en uitdagingen die klanten nodig hebben om waterstof aan te pakken, beter te begrijpen, terwijl het werk de bewijsbasis blijft leveren die zijn rol in het koolstofarm maken van warmte ondersteunt.” Ed Syson, Chief Safety and Strategy Officer, Cadent: “Waterstof zal een essentiële rol spelen in een net-nul energiesysteem. We staan ​​nog maar aan het begin van de reis en de dingen moeten in een tempo gebeuren om de ergste gevolgen van klimaatverandering te voorkomen.

“Vlaggenschipprojecten zoals HyDeploy zijn van vitaal belang om de toekomst van waterstof mogelijk te maken en een belangrijk aspect hiervan is het begrijpen van de mening van mensen. Het werk van de universiteit van Newcastle is dus erg belangrijk geweest voor ons begrip van hoe we onze toekomstige projecten willen ontwikkelen. ” Het rapport van de universiteit van Newcastle is gebaseerd op werk dat is gefinancierd via Ofgem’s Network Innovation Allowance als onderdeel van het HyDeploy-project, dat wordt geleverd door Cadent Gas en Northern Gas Networks.