Borstvoeding kan bij zuigelingen tot minder menselijke virussen leiden

Zelfs kleine hoeveelheden moedermelk beïnvloeden de accumulatie van virale populaties in de darmen van zuigelingen sterk en bieden een beschermend effect tegen potentieel pathogene virussen, aldus onderzoekers die honderden baby’s hebben onderzocht in een onderzoek van de Perelman School of Medicine aan de Universiteit van Pennsylvania .

De bevindingen bouwen voort op eerder onderzoek dat suggereert dat borstvoeding een sleutelrol speelt in de interactie tussen baby’s en de microbiële omgeving. Dit laatste onderzoek kan van invloed zijn op strategieën voor de preventie van vroege gastro-intestinale stoornissen, en moeders aanmoedigen om moedermelk te geven aan baby’s, zelfs in combinatie met een formule. De bevindingen worden gepubliceerd in Nature.

Penn-onderzoekers maten de aantallen en soorten virussen in de eerste ontlasting – meconium – en de daaropvolgende ontlasting van pasgeborenen in de Verenigde Staten en Botswana met behulp van geavanceerde genoomsequencing en andere methoden. Bij de bevalling hadden baby’s weinig of geen kolonisatie, maar na een maand waren de populaties van virussen en bacteriën goed ontwikkeld, waarbij het aantal virussen een miljard bereikte per gram darminhoud.

De meeste van de eerste golf van virussen bleken roofdieren te zijn die groeien in de eerste bacteriën die de darmen van de baby koloniseren. Later, na vier maanden, waren virussen die zich in menselijke cellen kunnen vermenigvuldigen en mogelijk mensen ziek kunnen maken, prominenter aanwezig in de ontlasting van de baby. Bij borstvoeding werd een sterk beschermend effect waargenomen, dat de accumulatie van deze potentieel pathogene virussen onderdrukte.

Soortgelijke resultaten werden gezien bij zuigelingen uit de VS en Botswana. Een andere conclusie van dit werk was dat moedermelk beschermend kan zijn, zelfs als het soms wordt gemengd met formule, in vergelijking met een dieet met alleen formule.

“Deze bevindingen kunnen ons helpen beter te begrijpen waarom sommige baby’s ziek worden en levensbedreigende infecties ontwikkelen tijdens hun eerste levensmaanden”, zegt hoofdauteur Frederic Bushman, PhD, voorzitter van de afdeling Microbiologie.

Het geboorteland van de pasgeborenen speelde ook een rol bij de prevalentie van virale infecties. Baby’s uit Botswana hadden die potentieel schadelijke virussen na 4 maanden vaker in hun ontlasting dan in de ontlasting van baby’s uit de VS.

“De locatie van de moeder en baby lijkt een rol te spelen, waarschijnlijk vanwege het soort en aantal micro-organismen waaraan baby’s worden blootgesteld aan het milieu”, zegt eerste auteur Guanxiang Liang, PhD, een postdoctoraal onderzoeker bij de afdeling Microbiologie. “Desalniettemin leken in Botswana geboren baby’s nog steeds baat te hebben bij het geven van borstvoeding, al dan niet exclusief of naast de consumptie van formules.”

In de toekomst willen Bushman en Liang naar verschillende leeftijden kijken om te zien hoe de ontwikkeling van het viroom – de viruspopulatie in de darmen – de groei van een kind beïnvloedt, hoe de kolonisatie van viromen bij zuigelingen over de hele wereld varieert en hoe de kolonisatie van viromen beïnvloedt resultaten bij vroeggeboorte.