Bijna de helft van de VS ademt ongezonde lucht in

Bijna de helft van de VS ademt ongezonde lucht in; recordbrekende luchtverontreiniging in negen steden

Volgens het rapport ‘State of the Air’ van de American Lung Association zorgt klimaatverandering voor meer ongezonde lucht, 150 miljoen mensen lopen risico

Dit jaar markeert het 50-jarig bestaan ​​van de Clean Air Act, die verantwoordelijk is voor dramatische verbeteringen in de luchtkwaliteit. Desondanks blijkt uit een nieuw rapport van de American Lung Association dat bijna de helft van de bevolking van het land – 150 miljoen mensen – met vervuilde lucht leefde en ademde, waardoor hun gezondheid en levens in gevaar kwamen. Het 21e jaarlijkse “State of the Air” -rapport stelt vast dat de klimaatverandering de luchtverontreiniging blijft verergeren, waarbij veel westerse gemeenschappen opnieuw recordbrekende pieken in de deeltjesverontreiniging door bosbranden ervaren. Te midden van de COVID-19-pandemie is de impact van luchtverontreiniging op de gezondheid van de longen van groter belang.

Het “State of the Air” -rapport van 2020 analyseerde gegevens van 2016, 2017 en 2018, de drie jaar met de meest recente kwaliteitsborging van luchtverontreiniging. Met name behoorden die drie jaar tot de vijf heetste die ooit in de wereldgeschiedenis zijn opgetekend. Als het gaat om de luchtkwaliteit, zorgen veranderende klimaatpatronen voor bosbranden en hun gevaarlijke rook, en leiden ze tot een verslechtering van de deeltjes- en ozonverontreiniging. Deze verslechterde luchtkwaliteit bedreigt iedereen, vooral kinderen, ouderen en mensen met een longziekte.

“Het rapport stelt vast dat de luchtkwaliteit in sommige gemeenschappen is verbeterd, maar de ‘State of the Air’ constateert dat veel te veel mensen nog steeds ongezonde lucht inademen”, aldus Harold Wimmer, president en CEO van de American Lung Association. “Het rapport van dit jaar laat zien dat de klimaatverandering de luchtkwaliteit blijft aantasten en het risico op luchtverontreiniging schaadt, wat de gezondheid schaadt. Om de vooruitgang in de luchtkwaliteit die we 50 jaar geleden met de Clean Air Act hebben bestreden te beschermen, moeten we vandaag opnieuw optreden en effectieve maatregelen nemen beleid om onze luchtkwaliteit en longgezondheid te beschermen tegen de dreiging van klimaatverandering. ”

“Luchtverontreiniging houdt verband met een groter risico op longinfectie”, voegde Wimmer toe. “Iedereen beschermen tegen COVID-19 en andere longinfecties is een dringende herinnering aan het belang van schone lucht.”

Elk jaar rapporteert “State of the Air” over de twee meest verspreide verontreinigende stoffen in de buitenlucht, ozonverontreiniging en deeltjesverontreiniging. Elk is gevaarlijk voor de volksgezondheid en kan dodelijk zijn. Uit het “State of the Air” -rapport van 2020 bleek dat meer dan 20,8 miljoen mensen in provincies woonden met ongezonde niveaus van luchtverontreiniging in alle categorieën van 2016 tot 2018. Hieronder staan ​​de rapportbevindingen voor elke beoordeelde categorie.

Vervuiling van deeltjes

Ongezonde deeltjes in de lucht zijn afkomstig van bosbranden, houtkachels, kolencentrales, dieselmotoren en andere bronnen. Deeltjesverontreiniging kan dodelijk zijn. Technisch bekend als PM2.5, deze microscopisch kleine deeltjes nestelen zich diep in de longen en kunnen zelfs de bloedbaan binnendringen. Deeltjesverontreiniging kan astma-aanvallen, hartaanvallen en beroertes veroorzaken en longkanker veroorzaken. Nieuw onderzoek koppelt ook luchtverontreiniging aan de ontwikkeling van ernstige ziekten, zoals astma en dementie.

Het rapport heeft twee graden voor deeltjesverontreiniging: één voor “korte termijn” deeltjesverontreiniging of dagelijkse pieken, en één voor het jaargemiddelde, “jaarrond” niveau dat de concentratie van deeltjes dag in dag uit vertegenwoordigt. elke locatie.

Deeltjesverontreiniging op korte termijn

Meer steden beleefden meer dagen met pieken in de vervuiling door deeltjes in het rapport van dit jaar. In feite bereikten negen westerse steden hun meeste dagen ooit gerapporteerd. Deze dodelijke pieken werden voor een groot deel veroorzaakt door rook van grote bosbranden in 2018, vooral in Californië, en op sommige locaties waren ook pieken te zien van houtrook door verwarming van huizen. Merk op dat 24 van de 25 meest vervuilde steden zich in de westelijke regio van de Verenigde Staten bevonden. Landelijk hebben meer dan 53,3 miljoen mensen deze ongezonde pieken in de vervuiling van deeltjes ervaren.

Top 10 VS Steden die het meest vervuild zijn door deeltjesverontreiniging op korte termijn (24 uur PM2,5):

1. Fresno-Madera-Hanford, Californië
2. Bakersfield, Californië

3. San Jose-San Francisco-Oakland, Californië

4. Fairbanks, Alaska

5. Yakima, Washington

6. Los Angeles-Long Beach, Californië

7. Missoula, Montana

8. Redding-Red Bluff, Californië

9. Salt Lake City-Provo-Orem, Utah

10. Phoenix Mesa, Arizona