Vera’s moestuin, permacultuur van maand tot maand

In haar nieuwe boek Vera’s moestuin neemt Vera Greutink de lezers weer bij de hand om permacultuur toe te passen in hun moestuin. Waar Tuin smakelijk! te zien is als een inleiding in permacultuurtuinieren, gaat Vera’s moestuin nog meer de diepte in en geeft van maand tot maand tips om elk seizoen te kunnen oogsten uit eigen tuin.

Permacultuur is inmiddels behoorlijk hip. Het is in feite een ontwerpmethode waarbij de inrichting van je tuin gebaseerd is op natuurlijke ecosystemen: alles staat met elkaar in verbinding en je werkt als tuinier mee met de natuur. Het levert onderhoudsarme en klimaatbestendige tuinen op. De no-dig-aanpak, niet spitten, een gezonde bodem, veel mulchen (de bodem toedekken) zijn inmiddels bekende ingrediënten in moestuinierland.

In Vera’s moestuin veel aandacht voor polyculturen – hoe je de verschillende gewassen kunt combineren – minder gangbare groentes en de beste variëteiten van de bekende. Zo laat de auteur zien hoe je een aspergebed aanlegt, hoe je zoete aardappel kan  stekken, welke saladeplanten je nog in januari kunt oogsten, en hoe je in dit koude kikkerlandje toch pepers en aubergines kunt telen.

In dit boek toont Vera zich opnieuw een uiterst pragmatische, slimme tuinier die het presteert om het hele jaar door (ook de wintermaanden) uit haar tuin te eten. Ze zet permacultuurmethodes volop in in haar moestuin en test deze systematisch uit. Ze laat zo zien hoe je een mooie moestuin kan creëren waar je het hele jaar van kan oogsten, die minder werk vergt en weerbaarder is tegen klimaatverandering. Niet voor niets bereikt ze daardoor een groot publiek.

Vera Greutink woont in Twente waar zij haar moestuin, omgeven door een voedselbos, op permacultuurprincipes heeft geënt. Ze is tuinontwerper, geeft cursussen, schrijft voor diverse tuintijdschriften en was hoofdredacteur van De Tuin op Tafel. Eerder verscheen het boek Tuin smakelijk! waarvan inmiddels 12.000 exemplaren zijn verkocht. Haar tuin is te zien op www.tuinsmakelijk.nl