Blootstelling schoonmaakmiddelen verhoogt astma bij jonge kinderen

Volgens nieuw onderzoek in CMAJ (Canadian Medical Association Journal) wordt vroege blootstelling van baby’s aan huishoudelijke schoonmaakmiddelen geassocieerd met de ontwikkeling van astma en piepende ademhaling bij kinderen vanaf 3 jaar.

“Het grootste deel van het bewijs dat astma koppelt aan het gebruik van reinigingsproducten komt van volwassenen”, zegt professor TimTakaro, leider van de studie onderzoeker en clinicus wetenschapper aan de Simon Fraser University Faculteit voor Gezondheidswetenschappen (SFU). “Onze studie keek naar baby’s, die meestal 80% -90% van hun tijd binnenshuis doorbrengen en vooral kwetsbaar zijn voor chemische blootstelling door de longen en de huid vanwege hun hogere ademhalingsfrequenties en regelmatig contact met huishoudelijke producten.”

Onderzoekers keken naar gegevens uit vragenlijsten ingevuld door de ouders van 2022 kinderen in het Canadese Healthy Infant Longitudinal Development (CHILD) Cohort-onderzoek die vanaf de geboorte tot aan de leeftijd 3-4 maanden, blootgesteld werden aan reinigingsproducten. Deelnemers aan het CHILD Cohort-onderzoek kwamen voornamelijk uit stedelijke centra in 4 provincies: Vancouver, BC; Edmonton, Alberta; Winnipeg, Morden en Winkler, Manitoba; en Toronto, Ontario. De kinderen werden vervolgens op 3-jarige leeftijd beoordeeld om te bepalen of zij astma, terugkerende piepende ademhaling of atopie (allergische sensibilisatie) hadden.

Hoogtepunten:

Hoewel er een verband lijkt te zijn tussen vroege blootstelling aan reinigingsproducten en het risico op astma en piepende ademhaling, lijkt er geen associatie te bestaan met atopie. De meest gebruikte schoonmaakproducten waren handafwasmiddel, vaatwasmiddel, reinigingsmiddelen voor meerdere objecten, glasreinigers en waspoeder. Geurende en gespoten reinigingsproducten gaven het hoogste risico op ademhalingsproblemen. De meerderheid van de kinderen was blank (65%) en was niet blootgesteld aan tabaksrook tot 3-4 maanden (76%) en had geen ouders met astma (65%). De onderzoekers veronderstellen dat de chemicaliën in de reinigingsproducten schade kunnen toebrengen aan de ademhalingswegen door het triggeren van de ontstekingsroutes van het immuunsysteem wat leidt tot astma en piepende ademhaling. De modulatie van het microbioom van baby’s kan ook een rol spelen.

Gegevens werden verzameld tussen 2008 en 2015.

“Deze bevindingen dragen bij aan onze kennis over de invloed van vroege blootstelling op de ontwikkeling van allergische luchtwegaandoeningen en identificeren schoonmaakgedrag van huishoudens als potentieel gebied voor interventie,” zegt Jaclyn Parks, hoofdauteur en afgestudeerd student aan de SFU Faculty of Health Sciences.

Etiketten op schoonmaakproducten lezen en producten kiezen die niet moeten gespoten worden of geen vluchtige organische stoffen bevatten zal de blootstelling van het kind en het risico op het gebruik van reinigingingsmiddelen in een poging om een schimmelvrij, allergeenarme woonst te bereiken, minimaliseren .

“Studies die vermijdbare factoren identificeren voor astmapreventie zijn van het grootste belang,” schrijft Dr. Elissa Abrams, Afdeling kindergeneeskunde, allergie en klinische immunologie,

Universiteit van Manitoba, Winnipeg, Manitoba en de Universiteit van British Columbia, Vancouver, BC. “De studie wijst op kleine preventieve veranderingen die in het bijzonder kunnen worden overwogen onder families van kinderen met een risico op astma.”

Terwijl de American Lung Association het gebruik van schoonmaakmiddelen met vluchtige organische stoffen, geurstoffen irriterende stoffen afraadt, zijn fabrikanten in Canada en de Verenigde Staten niet verplicht om alle ingrediënten in schoonmaakproducten te vermelden. Sommige “groene” producten kunnen ook schadelijke stoffen bevatten omdat voor die producten geen regelgeving bestaat.

Vertaling persbericht Andre Teirlinck