Nieuwe richtlijnen cholesterol verhogen behandelingskosten

De financiële last voor gezondheidssystemen zou drastisch toenemen als nieuwe Europese expertrichtlijnen voor cholesterolverlagende behandeling zouden worden geïmplementeerd, volgens een nieuwe simulatiestudie door onderzoekers van Karolinska Institutet in Zweden, gepubliceerd in de European Heart Journal.

De bevindingen benadrukken een dringende behoefte aan kosten-batenanalyse gezien de huidige kosten van de voorgestelde behandeling voor patiënten met een zeer hoog risico, zeggen de onderzoekers.

In augustus 2019 hebben de European Society of Cardiology (ESC) en de European Atherosclerosis Society (EAS) aanbevolen dat lipoproteïnencholesterolgehaltes met lage dichtheid (LDL-C), ook beschreven als de ‘slechte’ cholesterol, aanzienlijk moeten worden verlaagd om cardiovasculair te voorkomen ziekte, vooral bij patiënten met een zeer hoog risico. De richtlijnen wegen aanzienlijk op voor artsen en autoriteiten en worden vaak gebruikt als referentiepunt voor behandelingen in Europa en elders.

Voor patiënten met een zeer hoog risico op hart- en vaatziekten, zoals patiënten met een recente hartaanval, bevelen de nieuwe richtlijnen aan om zowel het LDL-C-niveau met ten minste 50 procent te verlagen als een LDL-C-niveau van minder dan 1,4 millimol per liter te hebben. van bloed (mmol / L).

Dit is een scherpe daling in vergelijking met eerdere richtlijnen die drie jaar eerder werden gepresenteerd. Om deze doelen te bereiken, bevelen de organisaties aan om leefstijlaanpassingen te combineren met de goedkope cholesterolverlagende medicijnen statines en ezetimibe. Als het LDL-C-doel ondanks het gebruik van deze therapieën niet wordt bereikt, wordt het toevoegen van een nieuw type kostbaar cholesterolverlagend medicijn dat bekend staat als een PCSK9-remmer aanbevolen.

In deze studie voorspelden de onderzoekers de implicaties van de nieuwe richtlijnen door te berekenen hoeveel patiënten in aanmerking zouden komen voor uitgebreide therapie. Met behulp van het nationale register van Zweden voor hartziektepatiënten, SWEDEHEART, bestudeerden de onderzoekers meer dan 25.000 mensen die tussen 2013 en 2017 aan hartaanvallen leden en wier cholesterolgehalte werd gemeten tijdens follow-upbezoeken na zes tot 10 weken.

De onderzoekers ontdekten dat meer dan 50 procent van de patiënten in aanmerking zou komen voor PCSK9-remmers omdat ze de LDL-C-doelen niet zouden hebben bereikt met alleen statines met hoge intensiteit en ezetimibe. Toen het gebruik van twee momenteel goedgekeurde PCSK9-remmers (alirocumab of evolocumab) bij die patiënten werd gesimuleerd, bereikte ongeveer 90 procent van alle patiënten het LDL-C-doel. De jaarlijkse kosten voor de behandeling van een patiënt in Zweden met PCSK9-remmers bedragen meer dan 4.500 euro vergeleken met slechts ongeveer 30 euro met statines of ezetimibe.

“PCSK9-remmers zijn duidelijk effectieve cholesterolverlagende medicijnen die het risico op cardiovasculaire aandoeningen kunnen verminderen, maar ze brengen aanzienlijke kosten met zich mee”, zegt Ali Allahyari, resident arts in de cardiologie en promovendus aan de Afdeling Klinische Wetenschappen, Danderyd Hospital, Karolinska Institutet en eerste auteur van de studie. “Als de helft van de patiënten met hartaanvallen in aanmerking komt voor dit medicijn, kan de financiële last voor gezondheidssystemen in heel Europa en andere landen die de ESC / EAS-richtlijnen gebruiken aanzienlijk zijn, tenzij de behandelingskosten worden verlaagd.”

Aan de hand van eerdere analyses bekeken de onderzoekers in welke mate het verlagen van iemands slechte cholesterol kan helpen het risico op een nieuwe ernstige cardiovasculaire episode te verminderen. Ze schatten dat het gebruik van de PCSK9-remmer drug alirocumab om één belangrijk ongunstig cardiovasculair voorval te voorkomen, zoals een andere hartaanval, ongeveer 846.000 euro zou kosten in Zweden (8,9 miljoen Zweedse kronen).

“Veel nieuwe therapieën worden vandaag getest en geïntroduceerd in de cardiovasculaire geneeskunde”, zegt Peter Ueda, intern arts en postdoctoraal onderzoeker bij de afdeling Geneeskunde in Solna, die de studie leidde. “Onze analyses benadrukken nog een andere situatie waarvoor we moeten overwegen wat we redelijk achten in termen van het aantal patiënten dat wordt behandeld, de verwachte gezondheidswinst en kosten.”

Naast Ali Allahyari en Peter Ueda, waren de auteurs van de studie verbonden aan Karolinska Institutet Tomas Jernberg en Pia Lundman, beide aan de afdeling Klinische Wetenschappen, Danderyd Hospital. De onderzoekers achter deze studie werden gefinancierd door The Heart Foundation for Danderyd Hospital, de Zweedse Heart-Lung Foundation en de Zweedse Vereniging voor Medisch Onderzoek. Sommige onderzoekers hebben buiten het ingediende werk subsidies of vergoedingen ontvangen van MSD, Novartis, Astra-Zeneca, Sanofi, Bayer, Aspen en Amgen.