Blootstelling aan bosbranden verhoogt risico op vroeggeboorte

Blootstelling aan bosbrandrook tijdens de zwangerschap verhoogt het risico dat een baby te vroeg wordt geboren, suggereert een nieuwe studie van Stanford University.

De studie, gepubliceerd op 14 augustus in Environmental Research, constateert dat er tussen 2007 en 2012 mogelijk wel 7.000 extra vroeggeboorten zijn geweest in Californië als gevolg van blootstelling aan rook door bosbranden. Deze geboorten vonden plaats vóór 37 weken zwangerschap, wanneer onvolledige ontwikkeling het risico op verschillende neurologische, gastro-intestinale en respiratoire complicaties, en zelfs de dood.

Rook van bosbranden bevat hoge niveaus van het kleinste en dodelijkste type deeltjesvervuiling, bekend als PM 2.5. Deze deeltjes giftig roet, of fijnstof, zijn zo fijn dat ze zich diep in de longen kunnen nestelen en in de bloedbaan terecht kunnen komen, net als de zuurstofmoleculen die we nodig hebben om te overleven.

Het onderzoek komt als massale bosbranden opnieuw laaien door uitgedroogde landschappen in het westen van de VS – slechts een jaar nadat een historisch bosbrandseizoen meer dan 4 miljoen hectare Californië in brand heeft gestoken en een van de ergste dagelijkse luchtvervuiling heeft veroorzaakt die ooit in de staat is geregistreerd. Tijdens het brandseizoen van 2020 ondervond meer dan de helft van de bevolking van de staat een maand ongezonde of ergere hoeveelheden natuurbrandrook.

Dit jaar zou het nog erger kunnen zijn, zegt milieu-econoom Marshall Burke van Stanford, co-auteur van de nieuwe studie. En toch blijft er veel onbekend over de gezondheidseffecten van deze schadelijke pluimen, die een groeiend deel van de vervuiling door fijne deeltjes in het hele land veroorzaken en een andere chemische samenstelling hebben dan andere omgevingsbronnen van PM 2,5, zoals landbouw, uitlaatemissies en industrie.

Een mogelijke verklaring voor het verband tussen blootstelling aan natuurbrandrook en vroeggeboorte, zeggen de auteurs, is dat de vervuiling een ontstekingsreactie kan veroorzaken, die vervolgens de levering in gang zet. De toename van het risico is relatief klein in het licht van alle factoren die bijdragen aan de geboorte van een gezonde, voldragen baby. “Tegen een achtergrond waar we echter zo weinig weten over waarom sommige vrouwen te vroeg, te vroeg bevallen en waarom anderen niet, helpt het vinden van aanwijzingen zoals die hier ons om de grotere puzzel samen te leggen”, zegt co-auteur Gary Shaw, DrPH, een professor in kindergeneeskunde en co-primair onderzoeker van Stanford’s March of Dimes Prematurity Research Center.

Meer info