Bij diabetes eerder glucose verlagen vermindert kans op hartaanval

Volgens nieuw onderzoek van de Universiteit van Surrey moeten mensen met type 2-diabetes mogelijk hun bloedsuikerspiegel eerder verlagen dan eerder werd gedacht om ernstige cardiovasculaire problemen zoals hartaanvallen te voorkomen. De studie van Surrey suggereert dat het beheersen van de bloedsuikerspiegel binnen het eerste jaar na de diagnose de incidentie van ernstige cardiovasculaire problemen vermindert. Bovendien ontdekte het team ook dat hoe meer de bloedspiegel van een patiënt 12 maanden na de diagnose varieerde, hoe groter de kans was dat ze gevaarlijke cardiovasculaire problemen zouden ervaren.

Dr. Martin Whyte, co-auteur van de studie en Reader in Metabolic Medicine aan de Universiteit van Surrey, zei:

“De conventionele wijsheid was om diabetes type 2 langzaam en gestaag te behandelen met een dieet en dosis escalatie van medicijnen gedurende jaren.  De periode waarin mensen hun suikerspiegel na diagnose moesten verlagen, werd minder belangrijk geacht voor belangrijke vasculaire bescherming. Observationele studie suggereert echter dat het snel onder controle krijgen van de bloedspiegels – binnen de eerste 12 maanden na de diagnose – cardiovasculaire problemen aanzienlijk helpt verminderen.”

Diabetes type 2 is een veelvoorkomende aandoening waarbij het suikergehalte in het bloed te hoog wordt. De aandoening is gekoppeld aan obesitas of een familiegeschiedenis van diabetes type 2 en kan het risico van een persoon op ernstige gezondheidsproblemen vergroten.

De studie van de University of Surrey maakte gebruik van de database van het Royal College of General Practitioners Research and Surveillance Center om een ​​uitgebreid onderzoek uit te voeren naar de glycemische controle die werd bereikt binnen het eerste jaar na de diagnose en de daaropvolgende variabiliteit van de bloedsuikerspiegel bij incidenten met hart- en vaatziekten.

De studie is gepubliceerd in het tijdschrift Diabetes, Obesity and Metabolism.

Vertaling: Andre Teirlinck