Beter gecontroleerde diabetes geeft betere cognitieve functie na een beroerte

Volgens een studie geaccepteerd voor presentatie op ENDO 2020, de Endocrine Society’s jaarlijkse bijeenkomst, kan een betere glucoseregulatie mensen met diabetes, die een beroerte meemaken,  helpen om hun cognitieve functie te behouden. Het abstract wordt gepubliceerd in een extra nummer van het Journal of the Endocrine Society.

‘Naarmate de bevolking vergrijst neemt de prevalentie van diabetes en beroerte toe en beide ziekten zijn risicofactoren voor cognitieve disfunctie en dementie,” zei hoofdonderzoeker Tali Cukierman-Yaffe, M.D., M.Sc., arts en onderzoeker in het Sheba Medical Center en de Sackler School of Medicine van de Universiteit van Tel Aviv in Tel Aviv, Israël.  “Het identificeren van risicofactoren die verband houden met cognitieve disfunctie bij mensen met diabetes type 2 die een lacunaire beroerte ervaren heeft grote gevolgen voor de volksgezondheid.”

Lacunaire beroertes zijn een veel voorkomend type diep in de hersenen. Een lacunaire beroerte treedt op wanneer een slagader is geblokkeerd dat bloed naar de diepe structuren van de hersenen stuurt.

Cukierman-Yaffe en haar collega’s hebben een post-hoc analyse van gegevens uitgevoerd van 942 mensen van 30 jaar of ouder met diabetes die een lacunaire beroerte hadden ervaren en deelnamen aan de secundaire preventie van een kleine subcorticale beroertes (SPS3) proef. De onderzoekers onderzochten hemoglobine A1c, een glucose controle index die een schatting geeft van de gemiddelde glucosespiegels in de drie maanden voorafgaand aan de bloedtest en de scores op het Cognitive Assessment Screening Instrument (CASI) in de tijd onder deelnemers.

Betere glucose controle bij aanvang en tijdens follow-up was geassocieerd met een grotere cognitieve functie en minder cognitieve achteruitgang, terwijl minder glucosecontrole was gekoppeld aan een slechtere cognitieve functie en ergere cognitieve achteruitgang. Elke toename van 1% in de baseline A1C was gekoppeld aan een 0.06 lagere gestandaardiseerde CASI z-score. Hogere A1C-waarden bij aanvang waren gekoppeld aan lagere cognitieve scores in de tijd en een toename van 1% in A1C na verloop van tijd kwam overeen met een daling van de CASI-score van 0,021 tijdens follow-up.

Al deze cijfers bleven statistisch significant na bijsturing voor leeftijd, geslacht, opleiding, ras, depressie, hypertensie, hyperlipidemie, body mass index, hart- en vaatziekten, obstructief slaapapneu, diabetische retinopathie, nefropathie, insulinegebruik en witte materie afwijkingen.

“Interventieonderzoeken zijn nodig om na te gaan of krappere glucose controle de snelheid van cognitieve achteruitgang bij deze populatie kan vertragen,” zei Cukierman-Yaffe.

Vertaling: Andre Teirlinck