Belangrijk hersengebied kleiner in gebruikers van anticonceptiepillen

De eerste studie om de effecten van orale anticonceptiva op de structuur van de levende menselijke hypothalamus te onderzoeken, toonde aan dat vrouwen die anticonceptiepillen gebruikten, een aanzienlijk kleiner hypothalamusvolume hadden. De hypothalamus helpt bij het reguleren van essentiële lichaamsfuncties zoals lichaamstemperatuur, humeur, eetlust, zin in seks, slaapcycli en hartslag. Kleinere hypothalamische volume werd ook geassocieerd met grotere woede en vertoonde een sterke correlatie met depressie.

Onderzoekers die de hersenen bestudeerden, ontdekten dat vrouwen die orale anticonceptiva gebruiken, beter bekend als anticonceptiepillen, aanzienlijk minder hypothalamusvolume hadden dan vrouwen die de pil niet innamen, volgens een nieuwe studie die vandaag werd gepresenteerd tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de Radiological Society of Noord-Amerika (RSNA).

De hypothalamus bevindt zich aan de basis van de hersenen boven de hypofyse en produceert hormonen en helpt essentiële lichaamsfuncties te reguleren, waaronder lichaamstemperatuur, humeur, eetlust, zin in seks, slaapcycli en hartslag. Structurele effecten van geslachtshormonen, inclusief orale anticonceptiepillen, op de menselijke hypothalamus zijn volgens de onderzoekers nooit gemeld. Dit kan gedeeltelijk zijn omdat gevalideerde methoden om de MRI-onderzoeken van de hypothalamus kwantitatief te analyseren niet beschikbaar waren.

“Er is een gebrek aan onderzoek naar de effecten van orale anticonceptiva op dit kleine maar essentiële deel van de levende menselijke hersenen,” zei Michael L. Lipton, MD, Ph.D., FACR, professor radiologie aan het Gruss Magnetic Resonance Research Centrum aan Albert Einstein College of Medicine en medisch directeur van MRI Services in Montefiore Medical Center in New York City. “We hebben methoden voor het beoordelen van het volume van de hypothalamus gevalideerd en bevestigen voor het eerst dat het huidige orale gebruik van anticonceptiepillen wordt geassocieerd met een kleiner hypothalamisch volume.”

Orale anticonceptiva behoren tot de meest populaire vormen van anticonceptie en worden ook gebruikt voor de behandeling van tal van aandoeningen, waaronder onregelmatige menstruatie, krampen, acne, endometriose en polycysteus ovariumsyndroom. Volgens een rapport uit 2018 van het National Center for Health Statistics van de Centers for Disease Control and Prevention, meldden van 2015 tot 2017 ongeveer 47 miljoen vrouwen in de leeftijd van 15-49 in de VS dat ze momenteel anticonceptiemiddelen gebruiken. Daarvan gebruikte 12,6% de pil.

In zijn onderzoek rekruteerden Dr. Lipton en collega’s een groep van 50 gezonde vrouwen, waaronder 21 vrouwen die orale anticonceptiva gebruikten. Alle 50 vrouwen ondergingen hersen-MRI en een gevalideerde aanpak werd gebruikt om het hypothalamische volume te meten.

“We vonden een dramatisch verschil in de grootte van de hersenstructuren tussen vrouwen die orale anticonceptiva gebruikten en degenen die dat niet waren”, zei Dr. Lipton. “Deze eerste studie toont een sterke associatie en moet verder onderzoek motiveren naar de effecten van orale anticonceptiva op de hersenstructuur en hun potentiële impact op de hersenfunctie.”

Andere bevindingen uit de studie, die Dr. Lipton beschreef als “voorlopig”, waren dat een kleiner hypothalamisch volume ook geassocieerd werd met grotere woede en een sterke correlatie vertoonde met depressieve symptomen. De studie vond echter geen significante correlatie tussen hypothalamisch volume en cognitieve prestaties.

Co-auteurs zijn Ke Xun Chen, M.D., Sandie Worley, B.S., Henry J. Foster, B.S., David Edasery, M.D., Shima Roknsharifi, M.D., en Chloe Ifrah, B.A. De studie werd gefinancierd door de National Institutes of Health / National Institute of Neurological Disorders and Stroke en door The Dana Foundation.