Peter Gøtzsche monddood gemaakt door het Cochrane instituut

Peter Gøtzsche was een van de ongeveer 80 mensen die in de jaren 1990 de Cochrane Collaboration oprichtten, die ‘s werelds toonaangevende evidence-based geneeskundeorganisatie werd, beroemd om zijn beoordelingen van medicijnen, vaccins en andere medische interventies. Peter werd een pleitbezorger voor het verkrijgen van alle informatie voor beoordelingen, inclusief die die was voorgelegd aan drugsregulatoren, maar nooit openbaar werd gemaakt.

Toen een beoordeling van het HPV-vaccin werd gepubliceerd door Cochrane, waardoor het een gezondheidsverklaring kreeg, bekritiseerden Gøtzsche en collega’s het publiekelijk. Dit werd als ontrouw gezien, maar ze wisten dat de beoordeling veel minder positief materiaal had gemist. Dit is misschien de belangrijkste reden voor Gøtzsche om op een nogal brutale manier uit zijn eigen organisatie te worden gegooid, het onderwerp van zijn nieuwe boek, “Death of a Whistleblower”.