Jonge vrouwen geconfronteerd met onnodige blindedarm operatie

Blindedarmontsteking is wereldwijd de meest voorkomende algemene chirurgische noodsituatie, maar de diagnose blijft uitdagend. Een nieuwe BJS-studie onderzocht of bestaande risicovoorspellingsmodellen op betrouwbare wijze kunnen identificeren welke Britse patiënten met een laag risico op blindedarmontsteking die zich presenteren aan ziekenhuizen met acute rechter buikpijn, blindedarmontsteking hebben.

Deze grootste wereldwijde multicenter studie van vermoedelijke blindedarmontsteking in de afgelopen jaren omvatte tweederde van de Britse ziekenhuizen die spoedchirurgie verzorgden (154 UK acute chirurgische eenheden), waardoor de bevindingen in het VK generaliseerbaar zijn. Bovendien werden vergelijkende gegevens verzameld van 120 ziekenhuizen in Italië, Portugal, de Republiek Ierland en Spanje. De studie toonde aan dat vrouwen een onevenredig hoger risico op ziekenhuisopname hadden zonder chirurgische interventie. Vrouwen die een operatie hebben ondergaan, hadden hoge operaties waardoor een normale appendix werd verwijderd.

De meeste risicovoorspellingsmodellen bleken niet in staat om een ​​significant aantal patiënten met een laag risico op appendicitis veilig te identificeren.

“Appendicectomie is de meest voorkomende noodoperatie in het VK. Onze studie toont ‘s werelds hoogste gepubliceerde snelheid van normale appendicectomie, dat wil zeggen een operatie voor vermoedelijke blindedarmontsteking, maar de diagnose is verkeerd en een normale appendix is ​​verwijderd, “zei overeenkomstige auteur Aneel Bhangu, MBChB, PhD, FRCS, van de Universiteit van Birmingham . “De meest getroffen groep zijn jonge vrouwen en elk jaar ervaren duizenden vrouwen van 16 tot 45 jaar een suboptimale ervaring in het VK.”

Link naar studie: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/bjs.11440