Baanbrekende proef voorkomt eenzaamheid onder ouderen tijdens COVID

Een eenvoudige vorm van gesprekstherapie, gegeven door getrainde hulpverleners via de telefoon, verminderde eenzaamheid bij ouderen die geïsoleerd waren geraakt tijdens de pandemie, blijkt uit de eerste resultaten van een nieuwe studie.

Mensen werden wekelijks benaderd en werden aangemoedigd om hun sociale contacten te onderhouden en vast te houden aan een dagelijks schema, dat zowel routinematige als plezierige activiteiten omvatte.

De interventie ontwikkeld in de BASIL-C19-studie (Behavioural Activation in Social Isolation) duurde acht weken en is ontworpen in samenwerking met ouderen die tijdens de pandemie directe ervaring hadden met sociaal isolement, eenzaamheid en depressie.

De pandemie en de opgelegde beperkingen hebben het belang van een goede geestelijke gezondheid en sociale verbinding onderstreept. Onderzoek uitgevoerd voordat de pandemie toesloeg, identificeerde 1,4 miljoen oudere volwassenen in Engeland die aanzienlijke eenzaamheid ondervonden met gevolgen voor hun geestelijke gezondheid. Onderzoek sinds de pandemie toont aan dat het aantal eenzaamheid en depressie is toegenomen, vooral onder degenen die in zelfisolatie zaten.

Een team van vooraanstaande onderzoekers en clinici anticipeerde op de gevolgen van de pandemie op de geestelijke gezondheid en richtte hun onderzoeksexpertise opnieuw op de psychologische impact van gedwongen isolatie, verstoring van de dagelijkse routines, verlies van sociaal contact en eenzaamheid.

Het team bestond uit academici van de universiteiten van York, waaronder Hull York Medical School, Leeds, Keele en Manchester, en Tees, Esk and Wear Valleys (TEWV) NHS Foundation Trust, in samenwerking met de toonaangevende liefdadigheidsinstelling AgeUK.

Ze ontwierpen een zeer korte telefonische interventie om depressie en eenzaamheid tegen te gaan. Ouderen waardeerden het aanbod van telefonisch contact en vonden de interventie nuttig bij het onderhouden van de dagelijkse routine en sociaal contact.

De voorlopige resultaten zijn nu gepubliceerd in het toonaangevende tijdschrift PLOS Medicine. Het onderzoeksteam ontdekte dat er aanwijzingen waren voor een verbeterde geestelijke gezondheid en een sterke aanwijzing dat de eenzaamheid in de eerste drie maanden aanzienlijk is verminderd. Voortbouwend op deze opwindende vroege resultaten, wordt momenteel een veel grotere vervolgstudie geworven op meer dan 12 locaties in Engeland en Wales. Het onderzoek zal meer dan 600 ouderen omvatten en is het grootste onderzoek dat ooit is uitgevoerd om eenzaamheid en depressie op deze manier aan te pakken.

Het onderzoek werd vanuit York geleid door professor Simon Gilbody, directeur van de Mental Health & Addictions Research Group (MHARG) aan de University of York en Hull York Medical School, en professor David Ekers, klinisch directeur voor onderzoek en ontwikkeling bij TEWV NHS Foundation Trust en Honorary Professor aan de Universiteit van York.

Persbericht manchester.ac.uk