Avocado’s kunnen obesitas helpen beheersen en diabetes voorkomen

Volgens een nieuwe studie van de universiteit van Guelph kan guacamole de sleutel zijn tot het beheersen van obesitas en helpen bij het uitstellen of voorkomen van diabetes. Voor het eerst hebben onderzoekers onder leiding van prof. Paul Spagnuolo aangetoond dat een verbinding in avocado’s cellulaire processen kan remmen die normaal tot diabetes leiden. Bij veiligheidstesten bij mensen ontdekte het team dat de stof werd opgenomen door het bloed zonder bijwerkingen op nieren, lever of spieren.

Ongeveer één op de vier Canadezen is zwaarlijvig, een chronische aandoening die de belangrijkste oorzaak is van diabetes type 2. Insulineresistentie bij diabetici patiënten betekent dat hun lichaam glucose niet goed kan verwijderen uit het bloed. Die complicaties kunnen optreden wanneer de mitochondriën of de energie krachtpatsers in de lichaamscellen, niet in staat zijn om vetzuren volledig te verbranden.

Normaal gesproken laat vetzuuroxidatie het lichaam toe om vetten te verbranden. Obesitas of diabetes belemmert dat proces, wat leidt tot onvolledige oxidatie. De onderzoekers ontdekten dat avocatin B (AvoB), een vetmolecule alleen aangetroffen in avocado’s, onvolledige oxidatie in skeletspieren voorkomt en de alvleesklier aanzet om insulineresistentie te verminderen.

In hun studie voerde het team muizen gedurende acht weken met vetrijke diëten wat leidde tot obesitas en insulineresistentie. Aan de helft van de muizen werden gedurende vijf weken AvoB toegevoegd aan de vetrijke diëten.

De behandelde muizen wogen aanzienlijk minder dan die in de controle groep, en vertoonden een langzamere gewichtstoename. Nog belangrijker, zei Spagnuolo, is dat de behandelde muizen een grotere insulinegevoeligheid vertoonden, wat betekent dat hun lichamen in staat waren om bloedglucose te absorberen en te verbranden en hun reactie op insuline te verbeteren.

In een klinisch onderzoek bij mensen werd AvoB gegeven als voedingssupplement aan deelnemers die een typisch westers dieet aten en het werd veilig opgenomen in het bloed zonder de nieren, lever of skeletspieren te beïnvloeden. Het team zag ook gewichtsverlies bij mensen, hoewel Spagnuolozei dat het resultaat niet statistisch significant was. Nadat ze de veiligheid bij mensen hebben aangetoond, zijn ze van plan klinische proeven uit te voeren om de werkzaamheid van AvoB te testen bij de behandeling van metabole aandoeningen bij mensen.
Vertaling: Andre Teirlinck

November 2019