Astma en allergieën komen vaker voor bij tieners die laat opblijven

Tieners die liever laat opblijven en later op de ochtend wakker worden, hebben meer kans op astma en allergieën dan degenen die eerder slapen en wakker worden, volgens een studie gepubliceerd in ERJ Open Research.

Het is bekend dat astmasymptomen sterk verband houden met de interne klok van het lichaam, maar dit is de eerste studie die onderzoekt hoe individuele slaapvoorkeuren het astmarisico bij tieners beïnvloeden.

Onderzoekers zeggen dat de studie het belang van slaaptiming voor tieners versterkt en een nieuw onderzoekskanaal opent naar hoe slaap de ademhalingsgezondheid van tieners beïnvloedt.

De studie werd geleid door Dr. Subhabrata Moitra van de afdeling longgeneeskunde van de Universiteit van Alberta, Canada. Hij zei: “Astma en allergische ziekten komen veel voor bij kinderen en adolescenten over de hele wereld en hun belangrijkheid neemt toe. We kennen enkele van de redenen voor deze toename, zoals blootstelling aan vervuiling en tabaksrook, maar we moeten nog meer weten.

“Het is bekend dat slaap en het‘ slaaphormoon ’melatonine astma beïnvloeden, dus we wilden zien of de voorkeur van adolescenten om laat op te blijven of vroeg naar bed te gaan, betrokken kan zijn bij hun astma-risico.”

Bij de studie waren 1.684 adolescenten in West-Bengalen, India, van 13 of 14 jaar oud, betrokken die deelnamen aan de studie Prevalentie en risicofactoren van astma en allergiegerelateerde ziekten bij adolescenten (PERFORMANCE).

Elke deelnemer werd gevraagd naar piepende ademhaling, astma of symptomen van allergische rhinitis, zoals een loopneus en niezen. Ze kregen een reeks vragen om te beoordelen of ze ‘avondtypes’, ‘ochtendtypes’ of tussendoor waren, zoals hoe laat van de avond of nacht ze zich moe voelen, wanneer ze ervoor kiezen om wakker te worden en hoe moe voelen ze zich ‘s ochtends als eerste.

Onderzoekers vergeleken de symptomen van tieners met hun slaapvoorkeuren, rekening houdend met andere factoren waarvan bekend is dat ze astma en allergieën beïnvloeden, zoals waar de deelnemers wonen en of hun gezinsleden roken.

Ze ontdekten dat de kans op astma ongeveer drie keer zo groot was bij tieners die liever later slapen dan bij degenen die liever eerder sliepen. Ze vonden ook dat het risico op allergische rhinitis tweemaal zo hoog was bij laatslapers in vergelijking met vroegslapers.

Dr. Moitra voegt toe: “Onze resultaten suggereren dat er een verband bestaat tussen de voorkeurstijd voor slaap en astma en allergieën bij tieners. We kunnen er niet zeker van zijn dat laat opblijven astma veroorzaakt, maar we weten dat het slaaphormoon melatonine bij late slapers vaak niet synchroon loopt en dat dit op zijn beurt de allergische reactie van tieners zou kunnen beïnvloeden.

“We weten ook dat kinderen en jongeren in toenemende mate worden blootgesteld aan het licht van mobiele telefoons, tablets en andere apparaten en dat ze ‘s nachts opblijven. Het zou kunnen dat het aanmoedigen van tieners om hun apparaten neer te leggen en iets eerder naar bed te gaan, het risico op astma en allergieën zou helpen verminderen. Dat is iets dat we meer moeten bestuderen. ”

Een tweede fase van de PERFORMANCE-studie is gepland in 2028-29, wat betekent dat het mogelijk zal zijn om de studie te herhalen met een nieuwe groep tieners om te zien of er een verandering is opgetreden in de slaapgewoonten van tieners en hun ademhalingsgezondheid. Dr. Moitra en zijn team hopen hun bevindingen ook te kwantificeren door objectieve metingen te doen van de longfunctie en slaaptijd van de deelnemers.

Professor Thierry Troosters is voorzitter van de European Respiratory Society en was niet betrokken bij het onderzoek. Hij zei: “We moeten veel meer weten over waarom astma en allergieën bij kinderen en tieners toenemen en hopelijk manieren vinden om deze aandoeningen te verminderen.

“Dit is de eerste studie die de mogelijke rol van verschillende slaapvoorkeuren bij het risico van astma en allergieën bij tieners onderzoekt, en het opent een interessante en belangrijke nieuwe onderzoekslijn.

“We weten al dat goed slapen belangrijk is voor de fysieke en mentale gezondheid, dus we moeten tieners blijven aanmoedigen om een ​​goede nachtrust te krijgen.”