Aromatherapie kan de stress van verpleegkundigen verminderen

Zelfs onder normale omstandigheden kan verpleging een stressvol beroep zijn. De Covid-19 pandemie heeft het alleen maar verergerd.

Nieuw onderzoek onder leiding van Marian Reven, Ph.D. studente aan de West Virginia University School of Nursing, suggereert dat aromatherapie het gevoel van stress, angst, uitputting en overweldiging van verpleegkundigen op het werk,  kan verminderen. Haar resultaten van de pilotstudie verschijnen in het International Journal of Professional Holistic Aromatherapy.

“Als we de emotionele reserves van onze verpleegsters kunnen verbeteren en ze meer veerkracht kunnen geven door aromatherapie te gebruiken – geef ze een kans om een stap terug te zetten en wat meer aandacht te besteden – aan de andere kant doen we iets goeds door de patiënt een betere zorg te verlenen,“ zei ze.

In een onderzoek van acht weken voorzagen zij en haar collega’s – WVU-onderzoekers Janelle Humphrey-Rowan en Nina Moore – aromatherapie patches aan 19 verpleegkundigen die in het Infusion Center van het WVU Cancer Institute werkten. De verpleegsters bevestigden de pleisters op de insignes die ze droegen aan koorden om hun nek. De pleisters waren doordrenkt met een citrusachtige mix van essentiële oliën: citroen, sinaasappel, mandarijn, roze grapefruit, citroengras, limoen en pepermunt.

‘Ik was samen met mensen van het Mary Babb Randolph Cancer Center van het WVU-kankerinstituut en we roken aan drie verschillende oliemengsels’, zegt Reven, een geregistreerd verpleegster bij WVU Medicine en een gecertificeerde, geregistreerde aromatherapeut. ‘Toen ze deze blend roken lichtte hun gezicht op en waren ze meteen blij.”

Halvering van stressniveaus.

De verpleegkundigen droegen aromatherapie pleisters op hun ID-badges gedurende vier tot acht uur in  acht verschillende toestanden, tijdens hun werk in het infusie centrum.

Voor en na het dragen van de pleisters vulden de deelnemers een enquête in over hun humeur. Ze rapporteerden hoe sterk bepaalde emoties waren, op een schaal van één tot tien.

De onderzoekers ontdekten dat deelnemers zich significant minder gestrest, angstig, vermoeid en overweldigd voelden na het dragen van de pleisters. De angst- en vermoeidheidsniveaus die ze rapporteerden daalden met 40 procent en hun stressniveaus en gevoelens van overweldiging namen met de helft af.

“Oncologie verpleegkundigen worden geconfronteerd met een soort stress die uniek is,” zei Reven. “Er zijn zoveel kankers die als chronische ziekten worden beschouwd, dat verpleegkundigen in het infuuscentrum waarschijnlijk deze mensen jarenlang zien in plaats van maanden. Ze kennen ze. Ze krijgen grote invloed in hun leven.”

‘Het is een stressvolle baan’, zegt Laurie Theeke, professor en directeur van de Ph.D. Programma aan de School of Nursing en verpleegkundige in de afdeling Family Medicine. “Je hebt elke dag te maken met leven of dood of chronische ziekten. En mensen in alle gezondheidsberoepen zijn gestrest. Dit heeft niet alleen betrekking op verpleging. Het gaat over stress op de werkplek.”

Stressvolle tijden, eenzame patiënten.

Aromatherapie kan ook de gemoedstoestand van patiënten verbeteren, vooral tijdens de COVID-19-pandemie, wanneer ziekenhuispatiënten geen bezoekers kunnen ontvangen.

“Ik werk in het weekend op de nachtdienst,” zei Reven. “Afgelopen weekend troffen verschillende patiënten mijn hart. Ze misten hun familie en vrienden zo erg in deze tijd van ‘geen bezoek ‘. Ik wilde gewoon iets meer voor ze kunnen doen, een aromatherapie pleister met lavendel of citrus kon misschien helpen.

“Als verpleegster breng ik veel tijd door aan het bed van erg zieke mensen”, voegde ze eraan toe.”  Ik denk vaak: “Hoe zou ik me voelen als ik het was? Ik word soms heel verdrietig als ik naar het lijden kijk, en ja, ik gebruik persoonlijk aromatherapie om mijn veerkracht te helpen ”

Eenzaamheid is niet alleen vervelend. Het is ook een voorloper van depressie, functionele achteruitgang en sterfte.

“Mensen sterven ook aan eenzaamheid”, zei Theeke.

De onderzoeksresultaten suggereren ook dat aromatherapie mensen buiten de gezondheidszorg een beter gevoel kan geven als ze in quarantaine moeten blijven omwille van  COVID-19. Een patch op een dienstbadge is immers niet de enige manier om etherische oliën te gebruiken. Iemand kan een diffuser voor etherische olie aansluiten of gewoon een druppel etherische olie van pure lavendel toevoegen aan een theelepel lotion.

Reven benadrukte het belang van het kopen van etherische oliën alleen van gerenommeerde bronnen.

‘Er zijn twee professionele organisaties die de leek geloofwaardige informatie kunnen geven over waar essentiële oliën te vinden zijn en hoe ze veilig kunnen worden gebruikt: de Alliance of International Aromatherapists en de National Association of Holistic Aromatherapy”, zei ze.

Maar u hoeft niets speciaals te kopen om van de voordelen van aromatherapie te genieten. Gewone huishoudelijke artikelen, gebruikt tijdens gewone huishoudelijke taken, kunnen voldoende zijn. “Bakken is aromatherapie”, zei Reven. “Een sinaasappel snijden is aromatherapie. We hebben altijd wat aromatherapie nodig.”

Vertaling persbericht Andre Teirlinck