Archief – het neuskannetje ook bekend als de netipot

Uit het archief van 2007 maar nog steeds actueel

Tot 3 weken geleden had ik nog nooit gehoord van een neuskannetje. In India net zo normaal als het poetsen van je tanden en ook bekend bij vele Amerikanen maar hier slechts bij een enkeling bekend, en dan voornamelijk bij mensen die aan Yoga doen.

Mensen uit India weten dat het schoonhouden van de neusholtes belangrijk is voor een gezond slijmvlies. De fout die wij maken is dat we de bacteriën, rommel en virussen te lang in onze holtes hebben waardoor je vaak eerst verkouden wordt en dan een keelontsteking oploopt.

De ouderen onder ons weten nog van vroeger dat veel mensen zout water in de palm van hun hand deden en dit opsnoven. Het snot komt dan via de neus/keel vrij en het water spoelt de holte goed schoon. Zout ontsmet en heeft voor mij zover bekend weinig nadelen. Ik heb dit een paar keer gedaan en ook van een theelepel gesnoven maar ik had het gevoel dat ik te weinig water naar binnen kreeg.

Dus op een dag zitten ik naar oplossing te zoeken naar het schoonhouden van de holtes en vind eerst een studie dat neuriën helpt omdat dit de hoeveelheid stikstof verhoogt wat gunstig is voor de afweer tegen ziekten. Onderzoek is gedaan door een Zweedse professor en ook in vakbladen gepubliceerd dus geen fabeltje.

Dus nog even in Google verder gezocht en terecht gekomen op Duitse site die het neuskannetje uit India aanprijst. Geen idee wat dat was en ook in Nederland bar weinig over te vinden. Winkels in de regio afgestruind maar niets te vinden. Uiteindelijk groothandel in yoga materialen gebeld die me wel een doosje wilde verkopen.

Ik ben nu paar dagen aan het testen en nu al verslaafd. Ik spoel mijn neus nu voor en na het slapen met afgekoeld gekookt water met 1 gram zout en bevalt me heel goed. Ben eerder van de rommel af in mijn neus en keel doordat het slijm en evt andere pollen, stof etc simpel wordt weggespoeld.

Ben je ook vaak neusverkouden en heb je geen zin in allerlei dure neussprays dan is het kwestie van zo’n neuskannetje bemachtigen. Probeer het maar eens bij een winkel in Yoga/India produkten. Er is een plastic, porcelein en rvs uitvoering.

Hoe het werkt?

Je giet het gekookte zoute water (op lichaamstemperatuur) in je rechterneusgat. Je houdt je hoofd iets naar voren en iets naar links gebogen. Zodra je gaat gieten gewoon door je keel blijven doorademen. Het water komt grotendeels uit je andere neusgat. Daarna doe je het nog een keer aan de andere zijde. Het kannetje bevat uit de uitgang een verdikking waarmee je je ene neusgat afsluit zodat het water niet wegkan lopen. Niet teveel zout gebruiken want dat irriteert, ook niet te heet water gebruiken want dan sloop je je slijmvliezen.

Combineer dit met regelmatig een tandenstoker tussen je tanden te steken, je mond af en toe te spoelen met zonnebloemolie (onttrekt toxische stoffen) en het gebruik van een tongschraper (verwijdert 85% van de bacteriën op je tong) en je voorkomt veel problemen.

Onderschat de impact op je lichaam van bijv tandvleesontstekingen en chronische holteontstekingen niet, zeker als je nog andere zwakke plekken hebt.

En voor diegene die skeptisch zijn, het ziekenhuis van Leuven in België geeft haar patiënten met holteproblemen standaard zo’n kannetje mee. We lopen hier gewoon weer wat achter de feiten aan……. Vaak zijn simpele oplossingen de beste !

Ron

neuskannetje.jpg (16950 bytes)

 

Uitgebreid advies (ziekenhuis van Leuven)

http://www.uzleuven.be/UZRoot/files/webeditor/sinus_2002.pdf

Het neuskannetje voor gebruik na operaties is nog een slag groter

neuskannetje2.jpg (26736 bytes)

En nog iets wat hier nog steeds niet wordt ingezet is sinusplasty bij mensen met chronische sinusitis.

Een techniek waarmee je de doorgangen in de neusholtes vergroot met een ballon ipv een operatie met nadelen zoals infecties na de operatie.

https://xn--hno-privatpraxis-mnchen-tpc.de/schuster_en/balloon-sinuplasty.html