Appels helpen hart- en vaatziekten voorkomen

Onderzoekers van de NFOC-Salut-groep van de URV hebben de resultaten geanalyseerd van de recentste onderzoeken die zijn uitgevoerd in het kader van het AppleCOR-project, dat het effect onderzoekt van het consumeren van anthocyaninerijk appelvlees op het verlagen van cholesterol.

Er wordt vaak gezegd dat een appel per dag de dokter weghoudt; Ondanks hun populariteit is het echter moeilijk om precies te bepalen wat de gezondheidsvoordelen van het eten van appels zijn. Om dit beter te begrijpen, hebben onderzoekers van de NFOC-Salut-groep van de URV een grondige analyse uitgevoerd van de effecten van het dagelijks consumeren van een hele appel en in hoeverre hun consumptie gerelateerd is aan het risico op hart- en vaatziekten zoals als een beroerte of hartaanval.

Het wetenschappelijke bewijs dat is geleverd door observationele studies die de relatie analyseren tussen wat mensen eten en hun gezondheid, toont aan dat personen die gedurende minimaal één jaar minimaal één appel per dag (ongeveer 100 g) eten, hun risico op overlijden door welke oorzaak dan ook met 14 verminderen %, hun risico om te overlijden aan een beroerte met 27% en hun risico om te overlijden aan een hartstilstand of een beroerte met 25%. Bovendien verminderen ze hun risico op hypertensie met 9% en hun risico op een verharde aorta met 24%.

Bovendien is het effect van het consumeren van appels geverifieerd door voedingsinterventiestudies en is aangetoond dat het een gunstig effect heeft op de bloedlipideniveaus. Met name de consumptie van een appel gedurende ten minste acht weken per dag verlaagt het totale cholesterol- en LDL-cholesterolgehalte (“slechte cholesterol”). Naast deze voordelen verhoogt het consumeren van een appel per dag het niveau van HDL-cholesterol (“goede cholesterol”).

De voordelen van het eten van appels zijn niet alleen beperkt tot bloedlipiden; het consumeren van één per dag gedurende ten minste zes weken verlaagt de ontstekingsniveaus door het verminderen van een groep eiwitten die bekend staat als “pro-inflammatoire cytokines” en door andere ontstekingsmarkers in het bloed, zoals het C-reactieve eiwit.

Evenzo verlaagde de inname van 200 g appel de bloeddruk en verbeterde de arteriële functie gedurende de volgende twee uur. Deze voordelen werden aangetoond ongeacht de appelvariëteit die werd gegeten; de onderzoekers benadrukten echter dat de omvang van de voordelen varieert naargelang de geografische oorsprong van de gegeten appels, omdat omstandigheden zoals het klimaat, de oogsttijd en het type bodem hun voedingssamenstelling (dat wil zeggen hun fenolische, minerale , vezels en vitamines). De componenten van een appel zijn dus essentieel om hun verschillende voordelen voor de menselijke gezondheid uit te leggen, met name de preventie van hart- en vaatziekten, de meest voorkomende oorzaak van ziekte en overlijden in het Westen.

Deze resultaten maken deel uit van het AppleCOR-project, dat wordt ondersteund door het Spaanse Ministerie van Economie en Concurrentievermogen, het Staatsonderzoeksbureau en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (FEDER). Het proefschrift van Andrée Sandoval is tot stand gekomen onder auspiciën van dit project; hij is een van de doctoraatsstudenten die gezamenlijk worden gefinancierd door de Fundació La Pedrera en een van de 45 doctoraatsstudenten die zijn gecontracteerd via het URV’s Martí i Franquès COFUND-programma (een actie van het Casa Skłodowska-Curie van het Horizon 2020-programma).

Reference: The effects and associations of whole-apple intake on diverse cardiovascular risk factors. A narrative review. Berner Andrée Sandoval-Ramírez, Úrsula Catalán, Lorena Calderón-Pérez, Judit Companys, Laura Pla-Pagà, Iziar A. Ludwig, María Paz Romero, Rosa Solà.  https://doi.org/10.1080/10408398.2019.1709801