Vermijd junkfood om de voordelen plantaardig dieet te benutten

Plantaardig dieet blijkt het cardiovasculaire risico te verminderen, maar alleen als voedsel gezond is

Plantaardige diëten worden steeds populairder in veel delen van de wereld, maar de gezondheidsvoordelen van dit voedingspatroon kunnen grotendeels afhangen van het specifieke geconsumeerde voedsel. Een nieuwe studie die wordt gepresenteerd op de jaarlijkse wetenschappelijke sessie van het American College of Cardiology Together with World Congress of Cardiology (ACC.20 / WCC) suggereert dat mensen die een plantaardig dieet volgden en vaak minder gezond voedsel consumeerden, zoals snoep, geraffineerde granen en sap vertoonde geen voordelen voor de gezondheid van het hart vergeleken met degenen die geen plantaardig dieet aten.

“Op basis van deze resultaten lijkt het erop dat het simpelweg volgen van een plantaardig of vegetarisch dieet niet voldoende is om het risico op hart- en vaatziekten te verminderen”, zegt Demosthenes Panagiotakos, PhD, hoogleraar biostatistiek, onderzoeksmethoden en epidemiologie aan de Harokopio Universiteit van Athene, Griekenland en hoofdauteur van de studie. “Het is ook belangrijk om te focussen op specifieke, gezonde plantaardige voedingsgroepen om een ​​voordeel te zien in het verminderen van hart- en vaatziekten.”

Onderzoekers volgden het eetgedrag en de ontwikkeling van hartaandoeningen bij meer dan 2.000 Griekse volwassenen over een periode van 10 jaar, te beginnen in 2002. Deelnemers werd gevraagd om een ​​gedetailleerd voedselfrequentieonderzoek in te vullen op het moment van inschrijving, na vijf jaar en na 10 jaar .

Aan het einde van de onderzoeksperiode analyseerden onderzoekers de relatie tussen voeding en de ontwikkeling van hart- en vaatziekten met behulp van een voedingsindex die de deelnemers in drie groepen verdeelde op basis van het aantal dierlijk voedsel (inclusief vlees en dierlijke producten) zoals eieren en zuivelproducten) die ze per dag consumeerden. Over het algemeen hadden mannen die minder dierlijk voedsel aten 25% minder kans op hartaandoeningen dan mannen die meer dierlijk voedsel aten. Dezelfde algemene trend werd waargenomen bij vrouwen, maar de relatie was minder sterk, met een algehele risicovermindering van ongeveer 11% bij vrouwen die de minste dierlijke voedingsmiddelen eten.

Hoewel het verschil in risico op hart- en vaatziekten tussen deze groepen significant was, was het totale verschil in consumptie van dierlijk voedsel relatief klein. Degenen die een meer plantaardig dieet volgden, consumeerden gemiddeld drie dierlijke voedingsmiddelen per dag, terwijl degenen die een minder plantaardig dieet volgden er vijf consumeerden.

“Deze bevindingen benadrukken dat zelfs een kleine vermindering van de dagelijkse consumptie van dierlijke producten – voornamelijk de minder gezonde voedingsmiddelen, zoals verwerkte vleesproducten – samen met een toename van gezonde plantaardige voedingsmiddelen kan bijdragen aan een betere cardiovasculaire gezondheid,” Panagiotakos zei.

Door zich te concentreren op deelnemers die een meer plantaardig dieet volgden, categoriseerden onderzoekers het dieet van elke deelnemer als ofwel gezond (als gevolg van een verhoogde consumptie van fruit, groenten, volle granen, noten, peulvruchten, oliën en thee of koffie) of ongezond (als gevolg van een verhoogde consumptie van sappen, gezoete dranken, geraffineerde granen, aardappelen en snoep). Alleen deelnemers die een gezond plantaardig dieet volgden, hadden een significante vermindering van het cardiovasculaire risico vergeleken met degenen die meer dierlijke producten aten.

Verschillen in eetpatronen – en daarmee samenhangende cardiovasculaire risicoreductie – werden ook waargenomen bij vrouwen en mannen. Over het algemeen aten mannen ongeveer drie keer per dag, terwijl vrouwen de neiging hadden meer te snacken, vier tot vijf keer per dag. Tegelijkertijd vertoonden vrouwen een meer dramatische toename van het risico op hart- en vaatziekten bij het eten van een ongezond plantaardig dieet en een meer dramatische vermindering van het risico bij het eten van een gezond plantaardig dieet in vergelijking met mannen die in dezelfde twee categorieën vielen. Dit suggereert dat snacken op gezond voedsel nuttig kan zijn, terwijl snacken op ongezond voedsel hogere risico’s kan opleveren, zei Panagiotakos.

De studie werd beperkt door de afhankelijkheid van vragenlijsten om de voeding van deelnemers te volgen. De bevindingen ondersteunen echter het bewijs voor de voordelen voor de gezondheid van het hart van een plantaardig dieet en zouden toekomstige voedingsrichtlijnen kunnen helpen bij het voorkomen van hart- en vaatziekten.

“In de toekomst denk ik dat het nuttig zal zijn als richtlijnen voor de preventie van hart- en vaatziekten duidelijkere en specifieke voedingssuggesties bieden, in termen van het soort voedsel dat wordt aanbevolen en de porties die moeten worden geconsumeerd,” zei Panagiotakos.