Antimicrobiële palen voor openbaar vervoer vanwege pandemie

Sinds het begin van de Covid-19-pandemie aarzelen veel mensen of voelen zich misschien terughoudend met het nemen van het openbaar vervoer, vanwege het vermeende risico van het oppikken van ziektekiemen uit gebieden zoals de grijpstokken van treinen, bussen en trams. het belangrijkste aanspreekpunt.

Een team met onderzoekers van WMG aan de Universiteit van Warwick, productontwerpers Transport Design International (TDI), ontwikkelaars van antimicrobiële additieven BioCote en Promethean Particles en de Health and Safety Executive (HSE), geleid door de in Derby gevestigde fabrikanten Composites Braiding Ltd (CBL), zullen lichtgewicht composiet grijpstokken produceren met een ingebedde antimicrobiële eigenschap in hun project AMICABLE, dankzij een onderscheiding van £ 480.000 van het Innovate UK Smart Grant-schema.

De antimicrobiële grijpstokken zullen worden gebruikt in een breed scala aan toepassingen in het openbaar vervoer, zoals bus, tram, trein en metro. Dit zou moeten leiden tot een ingrijpende verandering in de hygiëne in het openbaar vervoer en een vermindering van de overdracht van infecties van verschillende oorsprong. Hoewel onderzoekers zich momenteel richten op toepassingen in het openbaar vervoer, zou het potentieel kunnen zijn dat de materialen worden gebruikt op cruiseschepen, medisch meubilair of overal waar er openbare oppervlakken zijn.

De teams, van WMG, CBL en TDI, hebben eerder samengewerkt om de materialen te maken voor het Coventry Very-Light Rail-systeem en gebruik te maken van hun expertise uit eerdere projecten en concepten die al zijn ontwikkeld voor antimicrobiële werkzaamheid in sectoren zoals voedselverpakkingen en gezondheidszorg. , hopen ze de nieuwe grijpstokken binnen 12 maanden te maken.

Bij de voltooiing van het project is er de mogelijkheid om voor het eerst de nieuwe grijpstangen direct in nieuwe prototypes van voertuigen zoals Revolution VLR en het Coventry Light Rail-systeem te demonstreren. De palen zelf kunnen achteraf worden gemonteerd, zodat ze niet alleen in nieuwe voertuigen kunnen worden ingepast, maar ook de huidige stalen palen in bestaande kunnen vervangen, zoals bussen en de metro. Het project heeft tot doel een reeks palen te maken tegen concurrerende kosten met de huidige stalen palen, maar vanwege hun lichtgewicht materiaal zullen ze ongeveer een derde van het gewicht uitmaken en zullen ze ook helpen bij het behalen van koolstofarme doelstellingen door brandstofefficiëntie en productie te bevorderen via koolstofarme methoden.

Dr. Darren Hughes, van WMG, University of Warwick zegt: “Terwijl we werken aan de ontwikkeling van toekomstige openbaarvervoersoplossingen, zoals het Coventry Very-Light Rail-systeem, heeft de Covid-19-pandemie onze ogen geopend voor het belang om ook vervoer een zo schoon mogelijke omgeving voor passagiers te maken. Het is duidelijk dat een belangrijk contactpunt voor passagiers de grijpstokken en andere soortgelijke constructies zijn. Daarom zou het opnemen van antimicrobiële grijpstokken in voertuigen meer mensen kunnen aanmoedigen om te kiezen voor het openbaar vervoer, dat over het algemeen een milieuvriendelijke manier van vervoer is. ”

James Taylor, van TDI zegt: “TDI is gespecialiseerd in het ontwerp van zeer lichte voertuigen en producten, dus de introductie van deze nieuwe antimicrobiële technologie in thermoplastische composieten voor conforme nieuwe auto-interieurproducten is een buitengewoon opwindende kans” Steve Barbour, van Derby-gebaseerde specialisten in thermoplastisch vlechten CBL voegt toe: “Door gebruik te maken van in-mould coating-impregnering en vezelvermengingstechnieken, zullen antimicrobiële deeltjes tijdens het gietproces in de composietrails worden opgenomen.

Belangrijk is dat aangezien het antimicrobiële materiaal tijdens de fabricage wordt aangebracht, het een permanent onderdeel van de structuur wordt en daarom naar verwachting minder gevoelig is voor slijtage. Wanneer het echter het einde van zijn levensduur bereikt, zal het thermoplastische matrixmateriaal inherent recyclebaar zijn, waardoor de grijpstokken milieuvriendelijk zijn. “