Antibiotica bij 1 op de 4 kinderen in ziekenhuis verkeerd voorgeschreven

Het overmatig gebruik van antibiotica vormt een toenemende bedreiging voor kinderen die geneesmiddelenresistente infecties ontwikkelen of al hebben die moeilijk of onmogelijk te behandelen zijn en die langdurige ziekenhuisopname, invaliditeit en zelfs de dood kunnen veroorzaken.

Op elk willekeurig moment ontvangt ongeveer 1 op de 3 patiënten in kinderziekenhuizen in de VS één of meer antibiotica. Voor een kwart van die kinderen zijn antibioticabehandelingen echter onnodig of anderszins “suboptimaal”, volgens onderzoek van de Washington University School of Medicine in St. Louis.

Het onderzoek – waarbij bijna 12.000 kinderen in 32 Amerikaanse kinderziekenhuizen betrokken zijn – wordt online gepubliceerd in Clinical Infectious Diseases, een tijdschrift van de Infectious Diseases Society of America.

Uit de studie bleek ook dat bijna de helft van dit ongepaste gebruik van antibiotica onopgemerkt zou zijn gebleven door de huidige programma’s voor het beheer van antibiotica die zijn ontworpen om antibioticaresistentie te voorkomen. Dergelijke programma’s omvatten de routinematige beoordeling van bepaalde voorschriften van de patiënt om te bepalen of de juiste dosis, het juiste geneesmiddel en de juiste duur zijn gebruikt. Problemen kunnen via dergelijke beoordelingen worden gemarkeerd en aangepakt.

“Antibioticaresistentie is een groeiend gevaar voor iedereen; er zijn echter beperkte gegevens over kinderen,” zei Jason Newland, MD, een professor aan de Washington University voor kindergeneeskunde en directeur van het Antimicrobial Stewardship Program in St. Louis Kinderziekenhuis, waar hij patiënten behandelt.

“Gegevens over volwassenen hebben gesuggereerd dat 30% tot 50% van de antibiotica die in gehospitaliseerde volwassenen worden gebruikt, ongepast is,” zei Newland. “Ons doel was om te begrijpen of antibiotica die werden gebruikt om kinderen in het ziekenhuis te behandelen suboptimaal waren, wat betekent dat artsen geen antibiotica hadden moeten voorschrijven; ze hadden een effectiever antibioticum kunnen gebruiken; of ze hadden een andere dosis of voor een kortere duur kunnen voorgeschreven. Medici moeten waakzaam zijn, omdat het onjuiste gebruik van antibiotica gevaarlijke geneesmiddelenresistentie bij kinderen voedt.

De multicenter studie omvatte het onderzoeken van de medische dossiers van 11.784 kinderen van geboorte tot 17 jaar die in 32 Amerikaanse kinderziekenhuizen een of meer antibiotica waren voorgeschreven om infecties te behandelen of te voorkomen. De onderzoekers evalueerden de verzamelde gegevens op zes afzonderlijke dagen van juli 2016 tot en met december 2017.

Onderzoekers vonden dat 2.946 (25%) van de patiënten ten minste één antibioticum kreeg dat suboptimaal werd geacht.

Persbericht Washington University School of Medicine