Airco cruiseschip kon snelle verspreiding coronavirus bevorderen

Een groeiend aantal gevallen van coronavirus is gemeld op het Diamond Princess-cruiseschip ondanks een quarantaine van twee weken die woensdag eindigde. De eerste sterfgevallen werden donderdag gemeld. Volgens een Purdue University-expert op het gebied van luchtkwaliteit zijn cruiseschip airconditioningsystemen niet ontworpen om deeltjes te filteren die zo klein zijn als het coronavirus, waardoor de ziekte snel naar andere cabines kan circuleren.

Qingyan Chen, James G. Dwyer, hoogleraar Werktuigbouwkunde, heeft onderzoek gedaan naar de verspreiding van luchtdeeltjes in personenauto’s en hoe deze te volgen. Zijn team ontwikkelde in het verleden modellen om te laten zien hoe de H1N1-A-griep en andere ziekteverwekkers door vliegtuigcabines reizen.

Toen Chen mede-leiding gaf aan het Air Transportation Centre of Excellence voor Airline Cabin Environment Research, deed zijn lab ontdekkingen over de aard van SARS in de lucht die inzicht kon verschaffen in het coronavirus.

Het laboratorium van Chen ontwikkelt momenteel een ventilatiesysteem dat de verspreiding van ziekteverwekkers zou voorkomen door elke persoon alleen zijn of haar eigen lucht in te laten ademen.

“Het is de standaardpraktijk voor de airconditioningsystemen van cruiseschepen om buitenlucht met binnenlucht te mengen om energie te besparen. Het probleem is dat deze systemen geen deeltjes kleiner dan 5000 nanometer kunnen filteren. Als het coronavirus ongeveer even groot is als SARS, met een diameter van 120 nanometer, dan zou het airconditioningsysteem het virus naar elke hut kunnen vervoeren.

Cruiseschepen kunnen dit probleem minimaliseren door alleen buitenlucht te gebruiken en niet te recirculeren. ”

In vliegtuigen verspreidt het coronavirus zich waarschijnlijk meer door aanraking dan door de lucht, zei Chen, omdat de airconditioningsystemen van vliegtuigen deeltjes kunnen filteren die zo klein zijn als virussen. Maar lucht die het virus vervoert, kan worden overgedragen op andere mensen die op dezelfde rij zitten als een geïnfecteerde passagier of een naburige rij. “Hoe verder je zit van een persoon die besmet is, hoe beter,” zei Chen.

Toiletten zouden de grootste hotspot voor het virus in een vliegtuig zijn. “De pot bevat ook virussen. Sluit het deksel voordat u spoelt om te beperken hoeveel er in de lucht gaat. Vliegtuigen moeten natte doekjes van alcohol voorzien om de verspreiding van het virus door aanraking te voorkomen, “zei Chen.