Afwisselend vasten: leef ‘snel’, leef langer?

Voor veel mensen is het nieuwe jaar een tijd om nieuwe gewoonten aan te nemen als een hernieuwde inzet voor persoonlijke gezondheid. Nieuw enthousiaste fitnessliefhebbers pakken sportscholen en supermarkten in met shoppers die graag nieuwe diëten proberen.

Maar ondersteunt wetenschappelijk bewijs de beweringen voor deze diëten? In een overzichtsartikel gepubliceerd in het 26 december nummer van The New England Journal of Medicine concludeert Johns Hopkins Medicine neurowetenschapper Mark Mattson, Ph.D., dat afwisselend vasten dat doet. Mattson, die de gezondheidseffecten van afwisselend vasten voor 25 jaar, heeft bestudeerd en het zelf ongeveer 20 jaar geleden heeft overgenomen, schrijft dat “afwisselend vasten een onderdeel van een gezonde levensstijl kan zijn.”

Mattson, professor neurowetenschappen aan de Johns Hopkins University School of Medicine, zegt dat zijn nieuwe artikel bedoeld is om de wetenschap en klinische toepassingen van afwisselend vasten te helpen verduidelijken op manieren die artsen kunnen helpen patiënten te begeleiden die het willen proberen. Afwisselende vastendiëten, zegt hij, vallen over het algemeen in twee categorieën: dagelijkse tijdgebonden voeding, die de eettijd verkort tot 6-8 uur per dag, en zogenaamde 5: 2 afwisselend vasten, waarbij mensen zich beperken tot één matige maaltijd twee dagen per week.

Een reeks dierstudies en enkele studies bij mensen hebben aangetoond dat afwisselend vasten en eten de gezondheid van de cellen ondersteunt, waarschijnlijk door een eeuwenoude aanpassing aan periodes van voedselschaarste die metabolische omschakeling wordt genoemd.

Een dergelijke omschakeling vindt plaats wanneer cellen hun voorraden snel toegankelijke, op suiker gebaseerde brandstof opgebruiken en vet beginnen om te zetten in energie in een langzamer metabolisch proces. Mattson zegt dat studies hebben aangetoond dat deze schakelaar de bloedsuikerspiegel verbetert, de weerstand tegen stress verhoogt en ontstekingen onderdrukt. Omdat de meeste Amerikanen elke dag drie maaltijden plus snacks eten, ervaren ze de omschakeling of de voorgestelde voordelen niet. In het artikel merkt Mattson op dat vier studies bij zowel dieren als mensen afwisselend vasten ook verlaagde bloeddruk, bloedlipideniveaus en rustende hartslag vonden.

Er is ook steeds meer bewijs dat afwisselend vasten de risicofactoren voor obesitas en diabetes kan wijzigen, zegt Mattson. Twee studies aan het University Hospital of South Manchester NHS Foundation Trust of 100 vrouwen met overgewicht toonden aan dat degenen met het 5: 2 intermittent fasting dieet dezelfde hoeveelheid gewicht verloren als vrouwen die calorieën beperkten, maar beter presteerden op het gebied van insuline gevoeligheid en minder buikvet dan die in de calorie-reductie groep.

Meer recent, zegt Mattson, suggereren voorlopige studies dat afwisselend vasten ook de gezondheid van de hersenen ten goede kan komen. Uit een klinisch onderzoek met meerdere centra aan de Universiteit van Toronto in april bleek dat 220 gezonde, niet-obese volwassenen die gedurende twee jaar een caloriebeperkt dieet hadden volgehouden tekenen van verbeterd geheugen vertoonden in een reeks cognitieve tests.

Hoewel er veel meer onderzoek moet worden gedaan om de effecten van afwisselend vasten op leren en geheugen te bewijzen, zegt Mattson of dat bewijs wordt gevonden, het vasten – of een farmaceutisch equivalent dat het nabootst – kan interventies bieden die neurodegeneratie en dementie kunnen afwenden. “We bevinden ons op een overgangspunt waar we binnenkort kunnen overwegen informatie over afwisselend vasten toe te voegen aan curricula van medische scholen, naast standaardadvies over gezonde voeding en lichaamsbeweging,” zegt hij.

Vertaling persbericht: Pieter Tau