Emotionele marketing voor duurzame consumptie?

Op sociale media worden emotionele berichten vaak gebruikt om het consumentengedrag van gebruikers te beïnvloeden. Een internationaal onderzoeksteam, waaronder de Universiteit van Göttingen, heeft de korte- en middellangetermijneffecten van dergelijke inhoud op de betalingsbereidheid van consumenten voor chocoladerepen onderzocht. Ze ontdekten dat het oproepen van bepaalde emoties op de korte termijn de bereidheid om te betalen verhoogt, maar dat dit effect al snel afneemt. De resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift Q Open. Voedsel en …

Lees verder

Leefbewust.com nieuwsoverzicht 17 maart

444.252 Amerikaanse jongeren weerhouden van gebruik e-sigaretten Amsterdamse huisartsen vernieuwen chronische zorg Arctische luchtstroom veroorzaakt ijskoude en windstille dagen, energievoorziening onder druk Belangrijke nieuwe info over lablek Wuhan van Duitse geheime dienst Bezuinigingen hadden grote impact op militaire gezondheidszorg Boetevrije periode voor overtreden uitstootvrije zone met twee maanden verlengd Catalaanse vrouw die op 117-jarige leeftijd overleed, had cellen die haar 17 jaar jonger hielden De gemeentelijke kringloopeconomie kent lastige afwegingen: wat is beter tweedehands of …

Lees verder

444.252 Amerikaanse jongeren weerhouden van gebruik e-sigaretten

De studie, mede opgesteld door wetenschappers van de Amerikaanse FDA, toont aan dat de preventiecampagne “The Real Cost” succesvol was in het verminderen van e-sigaretgebruik onder jongeren. De campagne, gelanceerd in 2018, heeft naar schatting 444.252 Amerikaanse jongeren (11-17 jaar) tussen 2023 en 2024 ervan weerhouden e-sigaretten te gaan gebruiken. De studie, gepubliceerd in het American Journal of Preventive Medicine, koppelt de campagne aan een daling van bijna 70% in e-sigaretgebruik onder jongeren sinds 2019. …

Lees verder

Zwaartedekens en autisme

Zwaartedekens (verzwaarde dekens) worden vaak aanbevolen voor mensen met autisme vanwege hun kalmerende effect. Ze werken door diepe drukstimulatie (Deep Pressure Stimulation, DPS), wat een gevoel van veiligheid en ontspanning kan bevorderen. Dit kan vooral nuttig zijn voor mensen met autisme, die vaak gevoelig zijn voor sensorische prikkels en moeite hebben met zelfregulatie. Voordelen van een zwaartedeken voor mensen met autisme: Vermindert angst en stress – De diepe druk helpt het zenuwstelsel te ontspannen en …

Lees verder

Invulling inkomens- en vermogensafhankelijke eigen bijdrage Wmo per 01-01-2027

Het kabinet gaat de huidige vaste eigen bijdrage in de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (Wmo 2015) vervangen door een inkomens- en vermogensafhankelijke eigen bijdrage (ivb) per 1 januari 2027. Het wetsvoorstel wordt op korte termijn door staatssecretaris Maeijer (Langdurige en Maatschappelijke Zorg) naar de Tweede Kamer gestuurd. Door de huidige vaste eigen bijdrage van € 21 per maand wordt er veel meer gebruik gemaakt van hulp uit de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 dan bij de …

Lees verder

Leefbewust.com nieuwsoverzicht 14 maart

1 op de 10 Belgen heeft nierschade 1 op de 6 volwassenen in Nederland heeft vruchtbaarheidsproblemen Aanbiedingsbrief bij afschrift antwoordbrief stichting Tegengif over PFAS Achmea maakt veel meer winst in zorgsector Agressie jaagt zorgpersoneel weg, kwart overweegt sector te verlaten Als oude ziel opgroeien bij jonge zielen Amerikaans Milieubeschermingsagentschap schrapt tientallen maatregelen Antwoorden op Kamervragen over aantal verhuizingen van kinderen in de jeugdzorg Artsen waren, zijn en blijven aansprakelijk voor vaccinatieschade Bijna 1 op de …

Lees verder

EU-lidstaten stemmen in met verbod op PFAS pesticide flufenacet

Op 12 maart hebben EU-lidstaten ingestemd met het voorstel van de Europese Commissie om het PFAS-pesticide flufenacet te verbieden. PAN Europe juicht deze beslissing toe, omdat het bijdraagt aan de bescherming van de volksgezondheid en het milieu. Flufenacet is een hormoonverstorende stof die schadelijk kan zijn voor hersenontwikkeling en een risico vormt voor zwangere vrouwen en pasgeborenen. Bovendien breekt het af in trifluorazijnzuur (TFA), een hardnekkige PFAS-verontreiniging die Europese waterbronnen vervuilt. Hoewel het verbod op …

Lees verder

Microplastics verhogen antimicrobiële resistentie

Microplastics dragen bij aan de ontwikkeling van antimicrobiële resistentie (AMR), zelfs zonder de aanwezigheid van antibiotica, zo blijkt uit een nieuwe studie gepubliceerd in Applied and Environmental Microbiology. Onderzoekers van Boston University, onder leiding van Neila Gross, ontdekten dat microplastics multidrugresistentie in Escherichia coli kunnen veroorzaken binnen 5-10 dagen. Tijdens het experiment werden verschillende soorten en maten microplastics (zoals polystyreen, polyethyleen en polypropyleen) gedurende 10 dagen samen met E. coli geïncubeerd. De bacteriën ontwikkelden resistentie …

Lees verder

Leefbewust.com nieuwsoverzicht 13 maart

35% oversterfte bij jongens van 10-19 jaar in 2022 en 2023 ACM moet regels stroomnet herzien, geeft bedrijven alsnog geen garantie Actie voor toekomstbestendige zorgsector AI samenvatting mbt vogelgriepvaccin in Nederland Antwoorden op Kamervragen over aantal verhuizingen van kinderen in de jeugdzorg Artificiële Intelligentie en de gevaren van technologische suprematie Bedrijven in de duurzame energiesector willen uitzondering stikstofregels Belastingdienst dwarsboomt al jaren energietransitie Bestuurder van ‘Green Hedge Fund’ zegt dat de hele sector groene energie …

Lees verder

Overmatig antibioticagebruik als gevolg van gebrek aan spoedeisende tandheelkundige zorg in de VK

Tandartsen waarschuwen de overheid voor de gevaren van overmatig antibioticagebruik als gevolg van een gebrek aan spoedeisende tandheelkundige zorg. In een open brief aan minister van Volksgezondheid Wes Streeting benadrukken zij dat dit probleem de druk op de gezondheidszorg vergroot. Onderzoek onder leiding van Dr. Wendy Thompson van The University of Manchester toont aan dat het aantal antibioticavoorschriften door tandartsen sinds de pandemie langzaam afneemt, maar nog steeds hoger is dan verwacht. Tijdens de pandemie …

Lees verder