Mislukte COVID-contracten kosten Britse belastingbetaler £1,4 miljard

Een nieuw rapport, in opdracht van minister van Financiën Rachel Reeves, onthult dat mislukte COVID-19-contracten de Britse belastingbetaler minstens £1,4 miljard hebben gekost. Het onderzoek, uitgevoerd door de Covid Counter Fraud Commissioner, legt bloot hoe nalatigheid en slecht contractbeheer tijdens de pandemie hebben geleid tot massale verspilling van overheidsgeld. Volgens het rapport zijn miljoenen ponden besteed aan persoonlijke beschermingsmiddelen (PPE) die nooit bruikbaar bleken. Zo werd meer dan de helft van de chirurgische jassen (52%) afgekeurd omdat ze niet voldeden aan de vereiste normen. Veel van deze beschermingsmiddelen werden bovendien pas jaren na levering geïnspecteerd, waardoor garanties waren verlopen en de overheid het geld niet meer kon terugvorderen. Alleen al hierdoor is £762 miljoen als verloren beschouwd.

Minister Reeves reageerde fel: “Het land betaalt nog steeds de prijs voor de roekeloze omgang met COVID-contracten. We laten het er niet bij zitten en zullen elke pond proberen terug te halen.” De regering heeft inmiddels actie ondernomen om £468 miljoen alsnog terug te vorderen. Tot op heden is £182 miljoen succesvol gerecupereerd, en zijn verschillende leveranciers doorverwezen naar de National Crime Agency wegens vermoedelijke fraude.

Het onderzoek naar de PPE-contracten vormt het eerste deel van een bredere analyse. In fase twee zal de Covid Counter Fraud Commissioner zich richten op andere pandemie-gerelateerde uitgavenprogramma’s, waaronder:

  • de furlough-regeling (tijdelijke werkloosheidssteun),

  • bounce-back loans voor kleine bedrijven,

  • Business Support Grants,

  • en het veelbesproken Eat Out to Help Out-programma.

Het definitieve rapport wordt eind december 2025 verwacht. Reeves benadrukte dat het terughalen van verspild belastinggeld een topprioriteit is, en dat dit geld terug moet naar publieke diensten zoals de NHS, politie en krijgsmacht. “Geld dat fout werd uitgegeven of frauduleus werd verkregen, behoort toe aan het Britse volk.”

Link